Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pojačane policijske kontrole - Crne brojke s naših prometnica

03.09.2016.

09:11

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih u prometu ove je godine na zagrebačkom području došlo do pogoršanja statistike pa je do početka rujna zabilježeno gotovo dvostruko više poginulih, nego u istom razdoblju lani.

Za danas i sutra - policija najavila pojačane kontrole!

Zaključno s 1. rujnom na zagrebačkom području poginula je 41 osoba u 36 prometnih nesreća, dok je prošle godine u istom razdoblju poginula 21 osoba u 20 prometnih nesreća. Među njima najviše je vozača, slijede pješaci, dok su na trećem mjestu putnici u osobnim automobilima.

Konkretno u gradu Zagrebu poginulo je dvanaest osoba (7 vozača i 5 pješaka), dok je u Zagrebačkoj županiji poginulo 29 osoba (16 vozača, 7 putnika i 6 pješaka).

Prema broju prometnih nesreća u prvih sedam mjeseci ove godine - najugroženije prometnice na području zagrebačke policijske uprave su Slavonska avenija, Ulica kneza Branimira i Ulica grada Vukovara, dok su najugroženija raskrižja Avenije Dubrovnik i rotora Remetinec te Slavonske i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

U policiji podsjećaju da je gotovo u svim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok nepropisna i neprilagođena brzina vožnje uz koje se nerijetko veže i vožnja pod utjecajem alkohola.

Policija će stoga tijekom vikenda - 3. i 4. rujna provesti akcije u kojima će pojačano nadzirati upravo vožnju pod utjecajem alkohola i droge te brzinu.

Sankcionirat će se i prekršaji; nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika te nepropisnog prijevoza djece, kao bitnih elemenata sigurnosti prometa, koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća - najavljuju u policiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.