Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pola stoljeća Hrvatske knjižnice za slijepe

11.11.2015.

16:28

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska knjižnica za slijepe proslavila je u kazalištu "Vidra" svoju 50. obljetnicu. To je jedina takva knjižnica u Hrvatskoj koja se u novom tisućljeću otvara prema sve većem broju korisnika koji imaju različitih poteškoća s čitanjem standardnog tiska.

Na obljetničkoj svečanosti izvedena je kratka predstava Dramskog studija slijepih Novi život "Zec na brajici", prikazan dokumentarni film o knjižnici redateljice "Knjiga u glasu i dodiru" Marijane Sladetić - Drenski, a priređen je i glazbeni nastup Predraga Krajnovića, Petre Marković i Josipa Hrvoja te vokalnog ansambla Udruge slijepih Zagreb.

Sanja Frajtag, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe, podsjetila je kako je još 1921. u okviru Društva za izobražene slijepce postojala knjižnica, kojoj se u Drugom svjetskom ratu gubi trag, a od 1949. se knjige na brajicu počinju prepisivati ručno u Udruženju slijepih u Zagrebu.

Time je formirana zbirka knjiga za slijepe koje su se mogle posuđivati u udruženju, koja je poslužila kao temeljni fond pri osnutku knjižnice, istaknula je. Iz godine u godinu vladao je sve veći interes za knjigama pa Savez 1969. osniva vlastitu tiskaru za proizvodnju na brajici, a godinu dana kasnije s radom počinje prvi studio za snimanje zvučnih izdanja, prvo na magnetofonskoj vrpci, potom audiokazetama, a 2003. je započet projekt digitalizacije zvučnih knjiga.

Rukovodeći se vizijom i misijom knjižnice, treba ići u smjeru detekcije i obuhvaćanja šire kategorije korisnika, među ostalim, osobama s disleksijom, disgrafijom, motoričkim oštećenjima i slično, ustvrdila je Frajtag.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.