Hrvatski radio

Radio Sljeme

Polaganje vijenaca u spomen civilnim žrtvama u Zagrebu 1995.

02.05.2017.

15:35

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te molitvom uz spomen ploču, predstavnici grada te Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, prisjetili su se svibanjskih žrtava raketiranja 1995..

7 poginulih, 205-ero lakše ili teže ranjenih osoba - krvava je bilanca raketiranja Zagreba '95.-te, koje je, kao odmazdu za uspješno provedenu akciju Bljesak, zapovijedio vođa pobunjenih Srba, ratni zločinac Mile Martić.

I danas se prisjećamo tih stravičnih prizora - među ostalim, raketiranja Hrvatskog narodnog kazališta i dječje bolnice u Klaićevoj. Ponovno posvećujemo pažnju i 22 godine nakon tog događaja jer se on nikad ne smije zaboraviti, rekao je Zvonko Bakula, koji je i sam ranjen u Klaićevoj u raketiranju.

Svake godine polažemo vijenac žrtvama koje su stradale u napadu na Zagreb koji je bio odmazda za akciju Bljesak. U spomen na taj događaj Grad Zagreb je u Petrićevoj ulici uredio Memorijalni centar granatiranja koji u svom stalnom postavu ima dokumentarne filmove, dijelove raketa kojima je napadnut Zagreb, razne fotografije i dokumente koji svjedoče o tom napadu na civile, rekla je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te molitvom uz spomen ploču, predstavnici Grada te Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, prisjetili su se žrtava.

Moramo se sjetiti tog dana, žrtava, ali i obitelji koje su izgubile svoje osobe tijekom ratnih djelovanja, naglasila je predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Marija Vražić.

Iz te Udruge ističu da su upravo civilne žrtve Domovinskog rata dokaz napada agresora na cijeli jedan narod. Stoga su upozorili da Ministarstvo branitelja još uvijek nije u saborsku proceduru uputilo prijedlog zakona kojim bi se obiteljima poginulih civila i civilima koji su ranjeni pružila konkretna financijska i moralna pomoć.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.