Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Polarni san" u zagrebačkom tunelu!

08.12.2022.

14:21

Autor: Hina

Polarni san

Polarni san

Foto: Neva Žganec / PIXSELL

Umjetnička instalacija Polarni san s potpisom kreativnog tima udruge Umjetnost za grad Ane Mikin i Stelle Leboš postavljena je u zagrebačkom tunelu Grič, u sklopu Adventa Zagreb i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba

Dojmljiva tekstilna skulptura duga 40 metara, suptilno zaokružena svjetlosnim i zvučnim efektima, priziva prolazak kroz jednu sasvim drugačiju ledenu špilju nad kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti.


Ta ambijentalna instalacija inspirirana je aurorom borealis i polarnim prostranstvima, a posjetitelje na svoj jedinstveni način vodi na put do vrha svijeta gdje je sve moguće.


"Polarni san simbolizira trenutak između prošlosti i budućnosti, iskustava koja su iza nas i onih koja tek dolaze. Poziva nas da se na prijelazu godine zapitamo gdje smo bili i kamo idemo, ostavimo prošlost iza sebe i zakoračimo prema željenoj budućnosti", ističe se u najavi.


Postoje i posebne upute posjetiteljima koji prolaze kroz instalaciju - trebaju "zastati u sredini, pogledati unazad, ali i unaprijed, uživati u svojim postignućima iz prošle godine, odbaciti sva žaljenja, usredotočiti se na ono kamo žele (st)ići, umjesto na ono gdje ste bili i poželjeti nešto za sebe".


Udruga Umjetnost za grad je, uz tunel Grič, zaslužna za uređenje još dviju adventskih lokacija - parka Bele IV (Mjesečev vrt) i parka Grič (Zimski nokturno).


Instalaciju se može razgledati svakodnevno od 9 do 22 sata, do 7. siječnja, uz iznimke na Badnjak i Staru godinu (od 9 do 14 sati) te na Božić i Novu godinu (od 12 do 20 sati). Ulaz u tunel je iz Mesničke ulice, a kretanje je jednosmjerno od Mesničke prema Radićevoj ulici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.