Hrvatski radio

Radio Sljeme

Policijska akcija "Mir i dobro" poziva na poštivanje propisa o pirotehnici

14.12.2016.

15:37

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo unutarnjih poslova organiziralo je akciju "Mir i dobro" koju će od 15. prosinca do 8. siječnja provoditi policija na području Zagreba. Cilj akcije je spriječiti ozljede od korištenja pirotehničkih sredstava, zlouporabu oružja, oštećenje imovine te prodaju eksplozivnih naprava djeci.

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koja se tradicionalno provodi od 1993. kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, stoga će policija pojačano nadzirati prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava. Zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima lani je tijekom akcije zabilježeno 60 ozlijeđenih osoba, od kojih je 50 posto djece i maloljetnika. Ozljede pri korištenju takvih sredstava najčešće se događaju u dvorištima kuća, a iz policije su poručili kako petarde nisu igračke te ih roditelji ne bi trebali poklanjati svojoj djeci. U sklopu ovih božićnih blagdana ne bi trebali poklanjati nikakva pirotehnička sredstva od kojih se može stradati. Ukoliko ih već poklanjaju svakako bi trebali obratiti pažnju na sigurnosnu uporabu, dakle trebali bi djecu upoznati kako ih sigurno koristiti i, naravno, upoznati ih sa mogućim posljedicamarekla je Ivana Zelić iz Službe za prevenciju Ravnateljstva policije.

Iz MUP-a upozoravaju da se ozljede događaju i zbog neispravnih eksplozivnih naprava kojih ima na crnom tržištu, te je važno da građani takva sredstva kupuju isključivo u ovlaštenim prodavaonicama. Mi u Ministarstvu smo zabranili određena pirotehnička sredstva upravo zato što su kontrolna ispitivanja pokazala da su neispravna. Međutim, može doći do zlouporabe od strane prodavača. Takva pirotehnička sredstva se neće prodavati u legalnim trgovinama već će se prodavati na tržnicama, u garažama i nedozvoljenim punktovima. Skrećemo pozornost građanima da takva sredstva, zbog toga što će možda biti jeftinija, ne kupuju izvan ovlaštenih trgovina, poručila je voditeljica Inspekcija proizvodnje i prodaje eksplozivnih sredstava, Snježana Bagarić.

Pirotehnička sredstva dopušteno je prodavati od 15. prosinca do Nove godine, a smiju se primijeniti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Za one koji ih budu koristili i prodavali izvan dopuštenog roka, propisane su kazne od 1000 do 5000kn, a kazne za pravne osobe su i do 40 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.