Hrvatski radio

Radio Sljeme

Politička platforma "Zagreb je naš" prosvjedovala pred Gradskom skupštinom

21.03.2017.

20:31

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom raspisivanja izbora za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, politička platforma “Zagreb je NAŠ!” je sinoć ispred zagrebačke Gradske skupštine održala svoje prvo javno okupljanje na kojem se okupilo nekoliko stotina članova i simpatizera platforme noseći 8-metarski transparent.

Uz skandiranje “Zagreb je NAŠ!” članovi platforme pročitali su i na vrata Gradske skupštine objesili proglas na kojem je pisalo “Vratimo Zagreb u svoje ruke!” s 25 načela koja opisuju kakav grad žele i za kakav grad će se boriti na izborima. Platforma je predstavila novu politiku koja želi uključiti građane u odlučivanje te što više odluka o upravljanju gradskim resursima spustiti na razinu gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Glavni cilj je uspostaviti mehanizme kojim bi građani direktno mogli odlučivati o trošenju novca na kvartovskoj razini i to na način da odabiru prioritetne komunalne projekte te da u postupku prostornog planiranja odlučuju kako će im kvartovi izgledati. Mi smatramo da je upravo ova razina mjesnih odbora i gradskih četvrti razina gdje se, nažalost, jako malo odluka donosi, jako su male ovlasti vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora iako se biraju na izborima. Glavna politika se vodi na razini Skupštine grada Zagreba, to dovodi do nekih megalomanskih projekata, do preplaćivanja nekih projekata i onda se novac baca sa strane ili određeni krug ljudi oko Gradske vlasti od toga privatno profitira tako da mislimo da se to treba mijenjati upravo sa razine mjesnih odbora i gradskih četvrti, rekao je član Platforme Tomislav Tomašević.

Platforma je, osim toga predstavila novu politiku koja razvoj želi temeljiti na principima jednakosti, multikulturalnosti i ekološke održivosti te će, u suradnji sa strankom "ZA GRAD", izaći na lokalne izbore na sve 4 razine gradske vlasti. Time će utka za gradonačelnika postati bogatija za još jednog kandidata.

Plakat proglasa političke platforme "Zagreb je naš" ostavljamo u prologu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.