Hrvatski radio

Radio Sljeme

Položen kamen temeljac za izgradnju novog Društvenog doma Čučerje

19.01.2023.

15:48

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Položen kamen temeljac za novi Društveni dom u Čučerju

Položen kamen temeljac za novi Društveni dom u Čučerju

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Položen je kamen temeljac za izgradnju novog Društvenog doma Čučerje, koji će u vanjskom izgledu biti identičan starom Domu koji je stradao u potresu prije tri godine. 

Čučerje je naselje koje je najteže stradalo u zagrebačkom potresu, a pored privatnih kuća stradao je i centar tamošnjeg društvenog, ali i kulturnog života. Teško stradali Društveni dom u konačnici je srušen, a na istom mjestu danas je započela gradnja novog. Na polaganju kamena temeljca bio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Ovdje je bio epicentar potresa. Potresa koji je promijenio život grada Zagreba, povijest Zagreba i ono što je u potresu stradalo, osim obiteljskih kuća, je i ovaj Društveni dom. On je bio centar društvenog života Čučerja. Grad je osigurao iz proračuna 10 milijuna kuna ili 1,4 milijuna eura. To je i dio urbano-povijesne cjeline tako da su i konzervatori morali biti uključeni, rekao je Tomašević.


Koliko im je izgradnja novog Društvenog doma važna vidjelo se po velikom broju stanovnika Čučerja, koji su unatoč hladnom vremenu došli osobno svjedočiti početku radova. Kako je rekao predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava, Ilija Sliško - nije bitno koliko će radovi trajati, bitno je da su konačno počeli.


- Nakon potresa smo u najkraćem roku pokrenuli akciju obnove Doma, odnosno, dali smo da se radi projektna dokumentacija. Godinu dana je rok, ja se nadam da će i biti tako. Ako prođe i koji mjesec više nije bitno. Važno je da se krene, kaže Sliško.


Sramota je da gotovo 3 godine nakon potresa u Zagrebu nije izgrađena niti jedna zamjenska kuća, a niti jedna nije ni konstrukcijski obnovljena, poručio je pak gradonačelnik. 


- To je sramota. Nije mi jasno kako je tako nešto moguće. Završili smo pet cjelovitih obnova škola po 100 milijuna kuna, a da nije počela izgradnja niti jedne zamjenske kuće u Zagrebu. Ministar Bačić najavio je nove okvire i pojednostavljene procedure. Nadam se da će pojednostaviti i financiranje te otvoriti i kreditne linije preko HBOR-a kako bi građani mogli ići u samoobnovu, rekao je Tomašević.


Dodao je gradonačelnik Tomašević da će spajanje Ministarstva graditeljstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, što je zamisao novog ministra Branka Bačića, dodatno usporiti obnovu nakon potresa, ali samo privremeno. Nada se da će nakon eventualnog spajanja institucija obnova krenuti u punoj brzini.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici