Hrvatski radio

Radio Sljeme

Poludnevni boravak i psihosocijalna podrška za osobe s teškoćama

20.06.2017.

15:45

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko društvo Crvenog križa predstavilo je svoj program poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjima. On se provodi već šest mjeseci na 5 lokacija u našem gradu - u Dubravi, Ilici, na Trešnjevci, te u Sigetu i Susedgradu.

Već 18 godina Gradsko društvo Crvenog križa, u suradnji sa gradskim Centrom za rehabilitaciju sudjeluje u pružanju psihosocijalne podrške osobama s intelektualnim poteškoćama. Od 1. siječnja ove godine licencirali su uslugu koja nudi i mogućnost poludnevnog boravka. Trenutno imaju 60-ak korisnika, no zainteresiranih je svakim danom sve više. Dakle, razvijamo njihove psihosocijalne vještine kako bi ih što više integrirali u život zajednice, u život grada Zagreba, a za one koji za to imaju mogućnost - i na tržište rada, istaknuo je ravnatelj gradskog društva Petar Penava.

Jedan od najvećih problema s kojima se u svakodnevnom životu susreću osobe s različitim vrstama oštećenja je nemogućnost ostanka u svojim domovima, odnosno njihova institucionalizacija. Naime, cilj je da takve osobe ostanu kod kuće ili u nekom obliku stanovanja uz podršku. To je jedan od velikih problema jer danas govorimo o procesu deinstitucionalizacije, o procesu uključivanja u zajednicu, naglasila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak.

Međutim, pravog uključivanja nema ako osobama s poteškoćama nije pružena odgovarajuća podrška, u koju spadaju i usluge u zajednici, istaknula je Slonjšak. Problema ima i na tržištu rada. Mi kao Ured se suočavamo sa pritužbama - samih osoba s invaliditetom, roditelja. Međutim, druga strana se suočava sa drugom vrstom problema, a to je da u pojedinim sredinama mi nemamo dovoljno educiranih osoba s invaliditetom na onoj razini znanja koja je potrebna pojedinim poslodavcima za profile koji su im potrebni u njihovim industrijama.

Ono što je potrebno, dakle, je krenuti od samog obrazovanja osoba s teškoćama. One će biti do kraja uključene u naše društvo tek kada im hrvatski obrazovni sustav bude omogućio veću konkurentnost na tržištu rada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.