Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pomoć za starije na Žumberku i u Pisarovini

17.02.2015.

15:09

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačka županija osigurala je 140 tisuća kuna za sufinanciranje programa "Pomoć u kući" koji će se provoditi na području općina Žumberak i Pisarovina, a cilj mu je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi.

Taj program provodio se od 2006. do 2014. godine, a Zagrebačka županija podržavala je njegovu provedbu s 10 posto od sredstava koje je osiguravalo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Međutim, lani u travnju Ministarstvo je ugasilo program i otada više ne sudjeluje u njegovu sufinanciranju, priopćeno je iz Zagrebačke županije.

Budući da se radi o dvjema općinama s područja posebne državne skrbi i s najvećim brojem staračkih domaćinstava na području Zagrebačke županije, odlučili smo nastaviti provoditi program u suradnji s općinama Žumberak i Pisarovina, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Programom će i dalje biti obuhvaćeni dostava prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim domaćinstvima i osoba kojima je zbog tjelesnog, mentalnog ili intelektualnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć druge osobe.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.