Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pongrac: "U našem društvu još uvijek postoji velika stigma koju valja razbiti!"

24.05.2023.

11:36

Autor: Radio Sljeme

Životna linija

Životna linija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Svibanj je mjesec podizanja svijesti o mentalnom zdravlju. Uvođenje inicijativa, poput Europskog tjedna mentalnog zdravlja, koji se održava do kraja ovog tjedna, pokazatelj je rastućeg javnog prepoznavanja važnosti ove teme. 

Epidemija Covida i potresi na mnoge su građane djelovali stresno, što je negativno utjecalo na njihovo mentalno zdravlje. Međutim, po tom pitanju, u našem društvu još uvijek postoji velika stigma koju valja razbiti, ističe predsjednik udruge "Životna linija" Tin Pongrac. 


- Posttraumatske stresne reakcije nastupaju tek kada izravna opasnost prođe. Prema tome, upravo sada, u ovom razdoblju u kojem prividno više nema opasnosti od pandemije i potresa, počinje ljudska psiha djelovati. Sada je, više nego ikada, potrebno pomagati i odraslima i djeci. Kao što je potpuno normalno potražiti pomoć kod neke fizičke bolesti, tako moramo jednako slobodno tražiti pomoć i kod poteškoća s mentalnim zdravljem. Građani se mogu javiti na e-mail adresu Udruge pomoc@pomoc.hr, a mi ćemo im preporučiti najbolje psihijatre, psihoterapeute, psihologe i ostale stručnjake za mentalno zdravlje, istaknuo je Pongrac. 


A istaknuo je i kako obilježavaju ovaj tjedan.


- Na zagrebačkim fontanama bit će zeleno osvijetljena vrpca koja je simbol Europskog tjedna mentalnog zdravlja i svjesnosti o potrebi te jako važne teme. Sunce zalazi oko 20:30, stoga će se zeleno svjetlo najljepše vidjeti poslije 21 sat. Pozivam sve građane da dođu pogledati, rekao je Pongrac.


Iz Udruge pozivaju sve građane da što više govore o ovoj važnoj temi mentalnog zdravlja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici