Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Poništeni javni natječaji za podzemne spremnike, Tomaševićev su fijasko"

25.11.2022.

13:43

Autor: Radio Sljeme

Petek kritizirao

Petek kritizirao

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Gradonačelnik Tomašević doživio je fijasko sa sustavom odlaganja otpada, istaknuo je pored podzemnih spremnika u Masarykovoj ulici SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek. Naime, poništeni su javni natječaji za nabavu 150 spremnika koji su bili namijenjeni za centar grada. Gradonačelnik Tomašević ne vidi problem u poništenju natječaja, bitno je da se kako kaže - poštovao zakon. 

Grad Zagreb poništio je natječaj za nabavu podzemnih spremnika za otpad u centru Zagreba, što je veliki minus za gradonačelnika Tomaševića istaknuo je njegov koalicijski partner iz redova SDP-a Renato Petek. Petek tvrdi da se radi o sumnjivom natječaju na koji se nisu mogle javiti sve zainteresirane tvrtke. 


Problem je, kaže Petek, nastao tijekom provedbe pilot- projekta jer je više tvrtki doniralo Gradu svoje spremnike kako bi se isprobali u primjeni, a na kraju je samo jedan set instaliran u Masarykovoj ulici, gdje je Tomašević svečano obilježio uvođenje novog sustava odvajanja otpada. S druge strane dobro je da je natječaj poništen, jer da je potvrđen, Tomašević bi dobio nekoliko kaznenih prijava upozorava tvrdi Petek


-Uvijek je nezgodno kod javne nabave, to smo Tomaševiću uvijek govorili, da treba promijeniti koncept javne nabave ali i ljude koji su je provodili. No on se s time nije stigao pozabaviti. Tako da neznam jeli razlog ovome da mu netko podmeće, u tim tekstovima javne nabave ili on nije uspio ovladati sustavom, a jedno i drugo je veliki problem nakon godinu dana.  


Poništili smo natječaj jer smo sukladno proceduri poštovali zakon odgovara gradonačelnik Tomašević . Ne vidi problem u tome što će se izgubiti nekoliko mjeseci


-Ta ponuda koja je bila nije zadovoljila uvjete javne nabave, i sukladno zakonu bilo je nužno poništiti javnu nabavu, tako da će ići nova javna nabava koja bi trebala biti gotova do veljače. Nekoliko mjeseci ćemo izgubiti ali puno je važnije da sve bude po zakonu- 


Petek je u sklopu svog obraćanja medijima napomenuo i da građanima svu potrebnu infrastrukturu za otpad mora osigurati i platiti Grad svim građanima, bez obzira u kojem dijelu grada žive. Smatra i da pravo na besplatne plave vrećice trebaju ostvariti sve osobe s invaliditetom koje koriste pelene, bez obzira na dob.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.