Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Porezna olakšica za roditelje čija izvrsna djeca dobivaju stipendije"

19.03.2018.

15:21

Autor: Mario Mihaljević

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić apelirao je na Vladu da roditeljima izvrsnih učenika i studenata koji dobivaju stipendije od Grada Zagreba, te stipendije uračuna u poreznu olakšicu. "Hrvatske nema bez izvrsnih. Jedino možemo konkurirati Europi s izvrsnim ", rekao je.

Naš je apel da se ukine taj porez na izvrsne, da se to uračuna u poreznu olakšicu", poručio je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u povodu svečanosti uručenja Stipendija Grada Zagreba.

Gradonačelnik je podsjetio  da Grad dodjeljuje šest vrsta stipendija učenicima i studentima, u ukupnom iznosu od oko 50 milijuna kuna godišnje, što je, kako je rekao, za hrvatske okvire puno.

Uzimaju nam svake dvije ili četiri godine, kako koja vlast dođe na državnu razinu, od pet do 10 posto proračuna, a govore o decentralizaciji, ali mi nismo snižavali ni iznos ni broj stipendija, istaknuo je Bandić.

Dodao je  da se stipendije kreću od tisuću do tri i pol tisuće kuna mjesečno, ovisno o kojoj se kategoriji radi - socijali, učenicima i studentima s invaliditetom, učenicima deficitarnih zanimanja, učenicima i studentima romske nacionalnosti, izvrsnim učenicima i studentima te onima koji su dobili nagrade na međunarodnim natjecanjima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.