Hrvatski radio

Radio Sljeme

Porezni paušal za turističke iznajmljivače u Zagrebu ostaje isti

24.01.2019.

14:39

Autor: Mario Mihaljević, Ivan Hlupić

Nel Pavletić/PIXSELL

Nel Pavletić/PIXSELL

Foto: - / -

Zastupnici Gradske skupštine većinom su glasova na sjednici u četvrtak prihvatili prijedlog gradonačelnika o visini paušalnog poreza po krevetu na području Zagreba koji ostaje isti kakav je bio prije izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak.

Izmjene Zakona o porezu na dohodak od prošle godine obvezale su predstavnička tijela da do kraja siječnja donesu odluke o visini paušalnog poreza, a u suprotnom bi država svim iznajmljivačima linearno razrezala 750 kuna po krevetu.

Danas prihvaćenom odlukom utvrđena je visina paušalnog poreza na dohodak po iznajmljenom krevetu u sobama, apartmanima, stanovima i kućama za odmor koje se nalaze na području Zagreba. Visina paušalnog poreza određena je prema razredu turističkog naselja i godišnje po krevetu za razred A iznosi 300, za razred B 255, za razred C 210 kuna

Razred A je Zagreb bez pojedinih naselja koja se nalaze u administrativnim granicama grada. Tako u razred B spadaju Buzin, Lučko i Sesvete, a u C razred Ivanja Reka, Markovo Polje, Popovec, Odra i Veliko Polje.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić u svojoj je raspravi odbacila teze po kojima iznajmljivači u Zagrebu ne ulažu ništa, dobro žive i treba ih oporezovati. Podsjetila je na turističku statistiku po kojoj je u ljetnoj špici, odnosno kolovozu prošle godine, u Zagrebu bilo popunjeno tek oko 26% privatnog smještaja.

GLAS-ov Stanko Kordić poručio joj je da miješa kruške i jabuke, te da se porez mora određivati prema prihodu iznajmljivača a ne popunjenosti smještajnih kapaciteta. - U Zagrebu se onima koji zarađuju više naplaćuje manje, poručio je.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) podsjetio je da broj turista i noćenja u Zagrebu raste iz godine u godinu što je za posljedicu imalo povećanje cijena stanova za dugoročni najam građanima Zagreba. - Cijena dugoročnog najma stana u Zagrebu u posljednjih godinu dana je narasla za 11 posto. I druge europske metropole mučile su se s pronalaženjem načina kako očuvati stanovništvo u gradovima. Želi li netko da Zagreb postane muzej bez stanovnika?, upitao je Tomašević.

Miljenka Čurković (Radnička fronta) smatra da Grad ovakvim načinom pogoduje onima koji dobro zarađuju. - Iznos paušala je isti neovisno o tome iznajmljuje li netko jednu sobu, stan u vlastitoj kući ili ima tri apartmana, upozorila je.

Amandmani gradskog zastupnika Tomislava Stojaka (HNS) koji je predložio dvije zone - prvu za koju bi se plaćalo 300 kuna i drugu u kojoj bi se plaćalo 150 te SDP-a koji je predložio pet razreda od 150 do 300 kuna, nisu prihvaćeni jer su, kako je rekla zastupnica vladajućih Ljerka Mintas Hodak, protivni važećim propisima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.