Hrvatski radio

Radio Sljeme

Posjetitelji Zoološkog vrta mogu vidjeti trotjednog morskog lavića!

08.07.2017.

09:40

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je tri tjedna obitelj morskih lavova bila štićena od nepotrebna uznemiravanja, s njihove je nastambe skinuta zaštita. Nakon jedanaest mjeseci trudnoće Edith, morska lavica koja je u Zagreb stigla iz Nizozemske, 19. je lipnja na svijet donijela mladunče kojem se još ne zna spol.

Kalifornijski morski lavovi na svijet dolaze na kopnu, no od prvog zarona u vodu mladunče morskog lava uživa u svojem bazenu.

"Kao pravi mališan obožava kupanje, ali sve nas je oduševio plivačkim vještinama. Teško je i procijeniti koliko bi iznosila udaljenost koju dnevno prepliva", kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

Petnaestogodišnja Edith i dvadesettrogodišnji Zagi brižni su roditelji. Neprekidno nadziru morskog lavića bazenom, a kad završi s tom akcijom, majka ga strpljivo hrani, čisti i mazi.
Riječ je o petom mladuncu morskih lavova u Zoološkom vrtu, no unatoč iskustvu s njegovom braćom, timaritelji, veterinari, biolozi i nutricionist ništa ne prepuštaju slučaju.

Nakon rođenja mladunče je danima bilo pod stalnim nadzorom, a njegov razvoj i dalje pozorno prate. U prirodi je zbog lova broj morskih lavova bio znatno smanjen na kraju 19. i početkom 20. stoljeća. U međuvremenu se njihov broj povećao.

Zahvaljujući dugotrajnoj zaštiti i velikim naporima ekologa kalifornijski morski lavovi više nisu ugrožena vrsta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.