Hrvatski radio

Radio Sljeme

Poskupljenje otpada ili povlačenje gradske odluke

13.01.2020.

12:58

Autor: Davor Šalat

Sanjin Strukić/PIXSELL

Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrepčanima bi od veljače trebali znatno poskupjeti računi za odvoz otpada. Zelena akcija ističe da je sustav naplate otpada nepravedan i da Grad Zagreb neće građanima naplaćivati samo njihov otpad, već i svoju neorganiziranost.

Gradska skupština prošli mjesec prihvatila je odluku o naplati odvoza otpada, a poskupljenje odvoza ugrađeno je u novi cjenik podružnice Čistoće. Kome će odvoz najviše poskupjeti?

- Najveće poskupljenje bit će za najmanja kućanstva. Primjerice jedan stan od 35 kvadrata doživjet će šesterostruko poskupljenje. Oni koji su dosad plaćali oko 30 kuna plačat će 180 kuna, što je šest puta više. To je veliki udar, posebice na ta mala jednočlana i dvočlana domaćinstva - ističe Marko Košak iz Zelene akcije.

Sustav naplate otpada u Zagrebu, ali i u drugim gradovima nepravedan je i nezakonit, ocjenjuje Košak, pa je već predano dvadesetak zahtjeva za ocjenu ustavnosti Vladine Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

- Grad Zagreb nameće visok fiksni dio koji bi trebali plaćati svi. To je otprilike 70 kuna bez obzira koliko oni otpada proizveli. Oni se tu izgovaraju da je trebalo kupiti kaminone, vozila, kante, da je trebalo zaposliti radnike u Čistoći, međutim to se sve moglo iz fondova Europske unije, mogla su se izgraditi lokalna postrojenja da ne moramo privatnicima plaćati oporabu otpada i sada se na ovaj način penalizira građane za nešto što oni nisu krivi - dodaje Košak.   

Najavljuje još intenzivnije prosvjede građana protiv poskupljenja odvoza otpada.

- Nadam se da će Grad biti savjestan i da će prije toga povući ovaj cjenik jer mi ćemo nastaviti pritiskati prije početka njegove primjene. Pozivam sve građane da se priključe našim aktivnostima. Imat ćemo i novi mveliki prosvjed na Trgu bana Jeklačića. Još nismo definirali datum, ali početkom veljače - zaključio je Košak.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.