Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:50 / 07.09.2015.

Autor: Mario Mihaljević

Poskupljuje benzin i dizel

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Motorni benzini od sutra bi mogli poskupjeti 29 lipa po litri, a dizelska goriva za 34 lipe, objavilo je Ministarstvo gospodarstva, obrazlažući to porastom cijena nafte i na svjetskom tržištu i rastom cijena derivata.

"Prema današnjim izračunima, zbog rasta cijene nafte na svjetskom tržištu, kao i rasta cijena derivata, cijene motornih goriva će od utorka vjerojatno porasti. Tako bi, prema izračunu Ministarstva gospodarstva, nakon sedam tjedana pada, benzini mogli poskupjeti 29 lipa po litri, dok bi dizelska goriva mogla poskupjeti 34 lipe", navodi se u priopćenju objavljenom na web stranicama Ministarstva.

To je nešto veći rast cijena nego su najavljivali prvi izračuni Ministarstva s kraja prošlog tjedna, odnosno izračuni na temelju u petak poznatih podataka, koji su pokazivali da bi benzini mogli poskupjeti za 25 lipa po litri, a dizeli za oko 30 lipa. Rast cijena naftnih derivata iz Ministarstva objašnjavaju podacima da su protekli tjedan cijene naftnih derivata na
Mediteranu rasle od 7 do 10 posto, a i tečaj američkog dolara bio je viši za 1,4 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.