Hrvatski radio

Radio Sljeme

Poskupljuje odvoz komunalnog otpada!

11.12.2019.

13:04

Autor: Anamarija Knezović Kaurić, Davor Šalat

foto: Radio Sljeme, N.D.

foto: Radio Sljeme, N.D.

Foto: - / -

Gradska skupština većinom je glasova odlučila da od 1. veljače u Zagrebu poskupljuje odvoz komunalnog otpada. Oporba se žestoko protivila te čak dvaput rušila kvorum. Unatoč tomu, u srijedu prijepodne osigurana je tijesna većina.

Fiksni dio računa iznosit će 68 kuna i 67 lipa i zbrajat će se s varijabilnim dijelom. Oporbeni zastupnici ističu da će građanima odvoz otpada, u prosjeku, biti dvostruko skuplji, a i dalje neće plaćati prema količini neodvojenog otpada. Dva puta nije bilo kvoruma za odluku, a omogućio ga je, između ostalih, Krešimir Kartelo iz kluba Neovisnih za Hrvatsku koji, službeno, nisu dio vladajuće većine.

Kartelovo spašavanje većine razljutilo je oporbene zastupnike koji su, izlaskom iz dvorane, prethodno srušili kvorum. Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka:

- Takozvani zastupnik oporbe, Krešimir Kartelo, ne samo što je jučer glasao za proračun, nego je sada omogućio prolazak odluke o otpadu budući da je vladajućoj većini falio jedan zastupnik. Krešimir Kartelo se pojavio, glasao je, kak'ti, protiv, međutim, to je sve igrokaz jer da njega nije bilo, ne bi odluka mogla biti donesena.-

Je li klub Neovisnih za Hrvatsku postao dio vladajuće većine, komentirao je gradonačelnik Milan Bandić u emisiji "Zagrebi po Zagrebu":

- Sada imamo 26 ruku, a za proračun i za Odluku - kao što ste me vi informirali, ja ne znam što se događa na SKupštini - imamo 28. To je bolje nego da nemamo nikoga. Ali, uvijek prave odluke prođu, samo treba imat' vremena i treba bit' strpljiv. -

U nastavku sjednice povučen je gradonačelnikov prijedlog o zaštiti objekata od grafita, kojim bi se zgrade nadzirale videonadzorom, te paušal za turističke iznajmljivače utvrđen u iznosu od 300 i 150 kuna godišnje u dvije gradske zone po krevetu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.