Hrvatski radio

Radio Sljeme

Posljednji ispraćaj Željka Malnara

12.07.2013.

17:57

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojni prijatelji, znanci i poštovatelji oprostili su se na Krematoriju od novinara, istraživača, putopisca i pustolova Željka Malnara, koji je preminuo u utorak, 9. srpnja, u 69. godini života.

Malnara su na njegovu "posljednju ekspediciju", ispratili novinari Zoran Petrušić i Romano Bolković, glumac Dejan Aćimović, koji je pročitao dio Malnarova teksta objavljenog u Globusu, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"...Bio si baština ovoga grada koja će uvijek ostati s nama. Bio si originalan i svoj i to nije lako nigdje, a posebno ne u ovoj sredini..." kazao je Bandić.

Malnar je rođen u Zagrebu 12. travnja 1944. godine, a nakon završene gimnazije studirao je medicinu i eksperimentalnu zoologiju. Za vrijeme studija organizira putovanja i ekspedicije, kojima je posvetio veći dio svoga života i kojima je kasnije bio i voditelj. Na putovanjima upoznaje razne ljudi i kulture. Autor je više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz raznih zemalja s više kontinenata. Zajedno s Bornom Bebekom 1986. izdaje knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja doživljava četiri izdanja.

Hrvatska javnost naviše ga se sjeća po noćnoj talk show emisiji "Noćna mora Željka Malnara", koja je emitirana na OTV-u i na Zagrebačkoj televiziji Z1 od početka listopada 1992. do kraja lipnja 2010. godine.

U njoj je Malnar igrao ulogu samoproglašenog predsjednika izmišljene Republike Peščenice, a ključna mjesta u emisiji imali su njegovi "ministri", uglavnom osebujni ljudi, gubitnici s ruba društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.