Hrvatski radio

Radio Sljeme

Poslovanjem s "kumovima" Bandić zarobio Zagreb?

28.08.2019.

11:25

Autor: Magdalena Pongrac

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Do kada će Grad Zagreb biti talac ambicija i slobode Milana Bandića? - pita se gradski zastupnik progresivnog saveza Naprijed Hrvatska, Renato Petek. Ističe da Grad vanjskim tvrtkama isplaćuje 3 milijuna kuna dnevno za poslove koje bi trebao obavljati sam.

Cijene usluga koje za Grad obavljaju vanjske tvrtke na godišnjoj razini prelaze milijardu kuna - alarmantan je to podatak s obzirom na to da bi većinu poslova za koje Grad angažira kooperante, trebale obavljati upravo gradske tvrtke. Istaknuo je to gradski zastupnik progresivnog saveza Naprijed Hrvatska Renato Petek koji tvrdi da, zbog vanjskog angažmana, svoj posao ne rade Zagrebačke ceste, Vodooprkrba i odvodnja te Zrinjevac - Radi se o uslugama i ugovorima koji se odnose na održavanje tramvaja i autobusa, najam vozila za potrebe Holdinga i Grada Zagreba, održavanje javnih površina, uređenje cesta, poslove na Jakuševcu, općenito poslove s otpadom, kao i cijeli IT sektor odnosno nabavu istog za potrebe Grada i Holdinga.

Unatoč tome što je državna revizija takvo poslovanje proglasila ekonomski neisplativim, a takve usluge neopravdanima, kaže Petek - gradonačelnik Milan Bandić radi po svome - Gradonačelnik je uzeo Zagreb kao taoca za svoje ambicije i kupovinu vlastite slobode te za izgradnju političkih veza i svoje klijentelističke i nepotističke mreže pomoću koje ostaje na vlasti.

Petek ističe i da je, zbog lošeg upravljanja gradskom imovinom, Grad izgubio oko 2 milijarde kuna, te da gradonačelnik tu praksu nastavlja forsiranjem "Zagrebačkog Manhattana", netransparentnog projekta koji mjesecima izaziva negodovanje javnosti i struke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.