Hrvatski radio

Radio Sljeme

Postavljen prvi "semafor budućnosti"

15.10.2019.

13:09

Autor: Krešimir Vešnik

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Tri puta sporije vozač reagira na prepreku kada tipka SMS ili traži aplikaciju na svojem mobitelu - podaci su to Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Da bi, između ostalog, upozorili na takve opasnosti, u ponedjeljak će obilježiti Dan bez mobitela u prometu, a postavljen je i "semafor budućnosti".

Čak 91 posto vozača u našoj zemlji telefonira tijekom vožnje, ističu iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

S druge strane 50 posto pješaka koristi mobitel dok prelazi prometnicu, a trećina biciklista dok pedalira. Za njih je na križanju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića, u suradnji s Gradom, postavljen prvi "semafor budućnosti" koji baca crveno svjetlo i na nogostup tako da ga vide oni koji su zadubljeni u svoje ekrane - To je prvi semafor u Europi. Upozorava sve nas u prometu kada koristimo mobitel i dođemo do semafora, da stanemo, pogledamo prometnicu i tek na zeleno krenemo dalje - opisao je predsjednik udruge, Alen Ostojić. 

Zakon o prometu, nastavlja Ostojić, je dobar - Ministarstvo unutarnjih poslova i ravnateljstvo policije, pokazuju da su brojke dobre, da represivni dio zakona pokazuje svoj uspjeh. Nažalost i danas na gradskim prometnicama možete vidjeti brojne naše sugrađane koji koriste mobitel dok voze.

U ponedjeljak će se obilježiti Dan bez mobitela u prometu, kojim se želi upozoriti na opasnosti njegova korištenja u prometu. Središnji događaj bit će konferencija "Mi i naši gadgeti u prometu" koja će se baviti prometnom signalizacijom. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.