Hrvatski radio

Radio Sljeme

Postignut dogovor, štrajk radnika Čistoće zaustavljen

26.01.2023.

12:48

Autor: Radio Sljeme

Gradonačelnik u Čistoći

Gradonačelnik u Čistoći

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Nakon četiri dana smeće se ponovno odvozi sa zagrebačkih ulica! Potpisan je dogovor između radnika i Grada, a - za razliku od jučerašnjeg sporazuma - današnji podrazumijeva i da će pitanje većih koeficijenata ući u proces mirenja sa sindikatima.

Grad sada ima 30 dana vremena kako bi riješio drugi gorući problem nakon gomile smeća u gradu - odakle namaknuti još 80 milijuna kuna za povećanje koeficijenata?


-Postignut je dogovor da gradonačelnik potpiše 5 zahtjeva radnika koje je jučer odobrila Uprava Holdinga. O ostalih šest zahtjeva će se pregovarati u sklopu postupka mirenja kroz koji će se riješiti pitanje koeficijenata radnika prve i druge grupe složenosti poslova, na čemu radnici inzistiraju, rekla nam je sindikalistica Mirjana Kaltak.  


Upravo ti koeficijenti najtvrđi su orah i za sindikate koji sada moraju ispuniti očekivanja radnika, kaže sindikalist, Zdravko Stoilković.


-Zahtjevi vezani za koeficijente morat će se poštivati, a sve ostalo stvar je pregovora.


Na sindikatima je sada velika odgovornost jer, ako glavni uvjeti radnika ne budu prihvaćeni, ponovno će štrajkati, rekao je za naš radio predstavnik radnika, Sabahudin Sedić.


-Pregovore prepuštamo sindikatima, ali smo gradonačelniku jasno dali rok u kojem nam mora priznati koeficijente koje tražimo, a ispod kojih nećemo ići. U slučaju da ne dođemo do postotka kojeg želimo jasno mu se poručilo da će mu se ovo ponovo dogoditi za tri ili četiri mjeseca.


Gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je kako za radnike ipak neće biti sankcija za vrijeme provedeno u štrajku.


-Ono što je dogovoreno i ja sam to potpisao je da se pet zahtjeva radnika odmah ispuni, a da se o ostalih šest razgovara počevši od sutra. Pregovarat će se idućih mjesec dana da se vidi kako se u što većoj mjeri ti zahtjevi mogu ispuniti, a da ti ne bude neodrživo za Holding i Čistoću.


"Iako je štrajk završio, smatramo da je ovo primjer kako se radnici trebaju organizirati, jer je to minimum radničke solidarnosti i ne smije ga se tretirati ilegalnim", poručila je saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović. Potrebno je stoga, mijenjati Zakon o radu koji, kaže Peović, kriminalizira štrajk.


- Tražili smo od Vlade, u sklopu inicijative "Za radnički ZOR", predložili smo prijedlog od 50 amandmana na postojeći Zakon o radu koji je uključivao i snažnije sindikalno djelovanje, osiguravanje štrajka, odnosno, industrijske akcije kao legalnog oblika prosvjeda i pritiska na poslodavca, što je u demokratskim društvima normalno - objasnila je.


Pred radnicima su sada pune ruke posla jer središte metropole trenutačno nije vizura za razglednice.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.