Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Poštujte naše znakove" ispred HNK-a

09.09.2016.

15:24

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Grada, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog Autokluba i ove godine organizirana je akcija kako bi se upozorilo vozače na najmlađe sudionike prometa, a djecu na sve opasnosti koje vladaju na cesti.

Nakon što je 1995. u prometu u našoj zemlji poginulo 52-oje djece, krenulo se s akcijom "Poštujte naše znakove". Ove je godine, prema riječima Josipa Mataije, voditelja službe za sigurnost cestovnog prometa, poginulo jedno dijete, a ozlijeđeno je 708 mališana.

Nekad su nam djeca najviše stradavala kao pješaci, sada u ovih osam mjeseci 62% djece je stradalo kao putnici u vozilima, 26% kao pješaci, a 12% kao djeca vozači. Statistika nam govori da nam djeca stradavaju u vozilima svojih roditelja.

Danas su djeca sudjelovala u raznim edukativnim i likovnim radionicama, učila o prometnim pravilima od policajaca, a neka su vozila i male automobile na poligonu.

Odraslima su na raspolaganju bili simulatori prevrtanja i sudara na kojima su mogli iskusiti važnost korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji. Marija Goati iz službe za prevenciju u uredu glavnog ravnatelja policije naglasila je da je više od 40 tisuća djece, u Hrvatskoj, krenulo u prvi razred te je cilj akcije naučiti ih kako se kretati u prometu te koje ih sve opasnosti vrebaju na ulici. 

Usto, policija planira biti pojačano prisutna u zonama škola te kažnjavati vozače koji ne poštuju brzinu kretanja ali i roditelje koji nepropisno parkiraju vozila. U blizini škola biti će i pripadnici školiskih i prometnih jednica mladeži koji će također pomagati djeci u sve zagušenijem i opasnijem gradskom prometu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.