Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pothodnici teško prohodni za teže pokretne osobe

29.09.2016.

15:51

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osobama s invaliditetom i drugima koji se teže kreću gotovo je nemoguće koristiti pothodnike ispod gradskih prometnica. Za osobe u kolicima uvedene su podizne platforme, no ključevi za njih su teško dostupni pa se platformama rijetko tko uopće koristi.

Također, nije riješen problem dostupnosti pothodnika za druge osobe koje se ne mogu spustiti i popeti stubama. Kako se problem ipak pokušava riješiti?

Trenutno je sada proveden jedan pilot-projekt u utrinskom podhodniku na jednoj toj platformi koja je prilagođena da je, umjesto ključa, na tipkalo tako da tko se njome treba koristiti da može stisnuti i da se spusti. Sada se analizira kako će to funkcionirati i ako se to pokaže kao dobra varijanta, onda će se još izvršiti modifikacija tako da bi ta platforma sama bila sigurna da netko od građana ne bi pao s nje u tijeku vožnje. I ako se to pokaže kao dobra alternativa, kao dobro rješenje, to će se onda primijeniti sukcesivno i na ostale pothodnikenajavio je u emisiji Radio Sljemena Gradska posla Saša Rakić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.