Hrvatski radio

Radio Sljeme

Potpisan Sporazum o osnivanju Gospodarskog - socijalnog vijeća

27.12.2017.

12:31

Autor: Antonia Ćosić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U gradskoj upravi potpisan je Sporazum o osnivanju Gospodarskog - socijalnog vijeća u Gradu Zagrebu. U Gradskoj upravi na sastanku su bili gradonačelnik Bandić, sindikalci i poslodavci. Glavno pitanje je bilo - zašto je vijeće osnovano 2002. mirovalo 4 godine.

Nakon 4 godine mirovanja, Gospodarsko-socijalno vijeće opet je aktivno. Na pitanje novinara o razlozima njegove neaktivnosti, gradonačelnik Milan Bandić je rekao: "Znate kad će ovoj Hrvatskoj krenuti nabolje? Kad se prestanemo baviti prošlošću, a budemo okrenuti budućnosti. I moramo dati šansu sposobnima, a ne podobnima. Morat ću vas razočarati, ja se neću baviti time tko je kriv."

Ipak, Đurđica Kahlina iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske smatra da je nekome bilo u interesu da vijeće ne bude u funkciji: "Poslovnik o radu kojeg smo prethodnih dana radili s upravom i socijalnim partnerima, u njemu su prihvaćeni naši prijedlozi dopuna i na taj način više se neće moći dogoditi da jedan od socijalnih partnera koči rad GSV-a."

U siječnju bi trebalo utvrditi koje teme će vijeće obrađivati. Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca ima svoje prijedloge: "Kao u svakom dijelu našeg rada s  javnom upravom, tu su pitanja efikasnosti javne uprave, dobivanja dozvola, naknada, poraza, komunalnih naknada, prostornog uređenja. Za naše mlade je važno da ne odlaze iz Zagreba, već da se zadrže tako da i lokalna uprava i samouprava imaju važan dio odgovornosti u tome."

Slijedeći sastanak vijeća je 22 siječnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.