Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Potraga za bubicama u Holdingu dio je korporativne sigurnosti"

03.05.2022.

13:19

Autor: Magdalena Pongrac

Zagrebački holding

Zagrebački holding

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Prislušni uređaji u Holdingu, forenzika vodoopskrbih cijevi i zeleno urbanističko planiranje - samo su neke od tema kojih se gradonačelnik Tomislav Tomašević dotaknuo prilikom posjeta Dobrom domu u Velikoj Kosnici. 

Otkako se u javnosti pojavila informacija da je Zagrebački holding naručio protuprislušne usluge i forenziku određenih pojedinaca i poduzeća Holdinga, teško se oteti dojmu krimi-filma u kojem detektivi traže prislušne bubice po megatvrtki u vlasništvu metropole. Međutim, ne treba od bubica raditi slona. Sve je to dio uobičajenih sigurnosnih usluga - poručuje gradonačelnik i uvjerava da razlog ove navodne istrage nije curenje imena radnika koji će iz Holdinga biti otpušteni:


- Korporativna sigurnost je sastavni dio tako velikih kompanija, a posebno kada se radi o velikim javnim nabavama. S obzirom i na različite optužnice USKOK-a, a vidimo da je tu svega i svačega bilo, Uprava želi unaprijediti korporativnu sigurnost kako bi se spriječile bilo kakve nepravilnosti.


Osim forenzike poduzeća, u tijeku je forenzika vodoopskrbih cijevi, što je, tvrdi gradonačelnik, još jedna uobičajena praksa nakon velikih i učestalih puknuća.


- Više od 20 godina se nije ulagalo u vodoopskrbnu mrežu, ali ja ću podsjetiti da su prije 15 godina emitirane obveznice Holdinga kako bi se taj novac uložio u vodoopskrbnu mrežu, što se nije dogodilo. Zato sada dolazi do ovakvih situacija. Mi to ne možemo dopustiti, dakle, to (revitalizacija) se mora napraviti iako će trajati između 7 i 8 godina. Riječ je o najmanje 2 milijarde kuna investicija.


Projekt je to koji nadilazi gradonačelnikov mandat, kao i onaj kojim se pohvalio njegov zamjenik Luka Korlaet. Naime, Zagreb je jedini hrvatski grad i jedan od 100 europskih gradova odabran da, u misiji Europske unije "Net Zero Cities", bude nositelj zelene tranzicije kao klimatski neutralan i pametan grad.


- Zagreb će biti jedan od 100 gradova koji će na raspolaganju imati 360 milijuna eura iz europskog fonda Obzor odnosno Horizon. Novac je namijenjen izradi projektne dokumentacije za pripremu projekata u zgradarstvu, prometu i dekarbonizaciji sustava grijanja i hlađenja. Od prijave na ovaj projekt, koja je bila u siječnju, puno se toga promijenilo, svijet se promijenio, rat u Ukrajini ukazao je na slabost ovisnosti o fosilnim gorivima, koja se najlakše može riješiti  upravo sudjelovanjem u ovakvoj inicijativi. Ovo je put ka održivosti i prestanku ovisnosti o fosilnim gorivima. Ova misija je samo poluga za povlačenje stotina milijuna eura do 2030., a svi znamo da samo prometne potrebe u gradu iznose 2 milijarde kuna.


Put je to ka boljem sutra, a kako bi i danas bilo bolje nego jučer, djelatnicima Dobrog doma u Kosnici gradonačelnik Tomašević zahvalio je na doprinosu za Praznik rada. Njima dugujemo 45 tisuća porcija graha i štrukli u Maksimiru, a oni svaki dan nahrane i 3 tisuće najpotrebitijih građana, među kojima je 150 beskućnika u Kosnici, ali i 450 korisnika kojima topli obrok svaki dan stiže na kućnu adresu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.