Hrvatski radio

Radio Sljeme

Potreba za sigurnošću i pravo na privatnost - mogu li zajedno?

18.05.2017.

12:48

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Dana prevencije kriminaliteta započeo je drugi Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti. Trajat će dva dana, a predavanja će biti usmjerena novim sigurnosnim rizicima kao i njihovoj prevenciji u urbanim sredinama.

Forum će okupiti 16 predavača koji će govoriti o suvremenim sigurnosnim rizicima. Radi se o prijetnjama poput terorizma, migracija i cyber napada. Što Zagreb čini po pitanju sigurnosti svojih građana i može li se smatrati sigurnim gradom? Zagreb u posljednje četiri godine doista čini velike iskorake. Svjedoci smo da naše Vijeće za prevenciju kriminaliteta radi sjajne stvari. Tu su poglavito programi prevencije namijenjeni osobama starije životne dobi, koje su često žrtva kriminala. Imamo čitav niz prevencijskih aktivnosti koje provodi PU Zagrebačka i samozaštitne mjere, koje sve više mogu provoditi sami građani. Vjerujem da ćemo vrlo brzo doći na ljestvicu najsigurnijih europskih metropola, rekao je predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba, Alen Ostojić.

Uz sigurnost je usko vezano i pitanje privatnosti građana. Ostojić je svojevremeno upozoravao kako pojačan video nadzor, posebice na gradskim parkiralištima, ugrožava tu privatnost. Savjetnik gradonačelnika Mate Kraljević smatra kako ona nije ugrožena jer je pristup snimkama video nadzora strogo kontroliran. U sustavu kamera je Komunalno i prometno redarstvo Grada Zagreba, policija, SOA i Ured za hitne intervencije - znači svi mi koji smo po zakonu zaduženi za utvrđivanje prekršaja i kaznenih djela. Što se tiče privatnosti, tu je bilo puno govora. Međutim, mi smo uveli sustav video nadzora i naš glavni nadzor je Agencija za zaštitu podataka. Prema njihovom odobrenju i uputama zna se točno tko ima ovlasti upravljati tim kamerama i raspolagati tom bazom podataka koju mi imamo.

Sustav sigurnosti mora biti organiziran tako da svaka fizička i pravna osoba ima svoja prava, ali i obaveze, istaknuo je Damir Trut iz Ministarstva unutarnjih poslova. To znači da osim što imamo pravo osjećati se sigurno u svojem gradu, imamo i odgovornost u stvaranju našega grada kao sigurnog za sve svoje stanovnike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.