Hrvatski radio

Radio Sljeme

„Potres“ - edukativni letak za građane

09.01.2015.

13:58

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ured za upravljanje u hitnim situacijama predstavio je novi letak o ponašanju u slučaju potresa. Osim uputa za ponašanje, letak sadrži upute o pravcima kretanja, te 67 potencijalnih lokacija šatorskih naselja. Tiskan je u 350.000 primjeraka, a u poštanske sandučiće će stići u veljači.

Ovo je već drugi letak s uputama za ponašanje u slučaju potresa. U letku se nalaze praktične informacije s uputama što učiniti tijekom i poslije potresa te gdje se skloniti. pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić: "Molimo ljude da to ne bace nego da tu imaju. Ono što smo proširili u odnosu na prije je da imamo koridore koji se čiste koji ide sa zračne luke Pleso, koja se nadam da će se jednog dana zvati dr. Franjo Tuđmen, jer sve ozbiljne zemlje imaju glavnu zračnu luku po prvom predsjedniku, pa bi mogla i Hrvatske."

Osim koridora, žutom bojom su označene površine na kojima bi se u slučaju razornog potresa podigla šatorska naselja. Riječ je o površinama bez građevina, poput Maksimira, Bundeka i Hipodroma, a na svakoj bi se moglo smjestiti po tisuću ljudi, ističe Kalinić: "U slučaju potresa 6,3 po Rihteru očekivano je da će biti 50 tisuća neupotrebljivih stambenih jedinica. Ponavljam, stambenih jedinica. Zato što novinari ne pazeći napišu zgrade, a razlika je 50 tisuća zgrada i 50 tisuća stambenih jedinica."

Najugroženije stare zgrade u središtu grada, posebice one kojima je proširenjem vrata i prozora, koji su postali izlozi, narušena statika. No građani se ne boje potresa.

Tisak letaka koštao je samo 13 lipa po primjerku, a kako će u poštanske sandučiće stići zajedno s računima Zagrebačkog holdinga, ukupan trošak je manji od 50 tisuća kuna.

Dodajmo da je Ured za upravljanje hitnim situacijama priopćio i kako su tijekom prošle godine snage zaštite i spašavanja obavile su oko 21.000 hitnih intervencija. Najveći broj hitnih intervencija obavile su ekipe Zavoda za hitnu medicinu, slijede pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Zagreb koja djeluje na području Medvednice obavila je ukupno 54 hitne intervencije potrage i spašavanja.

U prošloj je godini najveći broj vatrogasnih intervencija bio povezan s ispumpavanjem i to mahom u ljetnom periodu zbog obilnih i naglih pljuskova.

Ured za upravljanje u hitnim slučajevima od 22. svibnja do 8. lipnja pružao je i pomoć poplavljenim područjima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.