Hrvatski radio

Radio Sljeme

Potvrđena optužnica protiv gradskih dužnosnika zbog izmjena GUP-a

06.06.2016.

16:13

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv gradskih dužnosnika koje tereti da su ilegalnim izmjenama prostorno-planske dokumentacije i povećanjem vrijednosti zemljišta privatnim tvrtkama pribavili korist veću od 68 milijuna kuna.

Zbog zlouporaba položaja i ovlasti i poticanja na nezakonitosti, te krivotvorenja isprava optuženi su Željko Horvat, Davor Jelavić, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum i Greta Augustinović Pavičić, a uz njih su optuženi investitor i odgovorna osoba u tvrtkama koje su imale korist. 

Optužnicom podignutom prije godinu dana Uskok dužnosnike tereti da su od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. pogodovali raznim investitorima, fizičkim i pravnim osobama tako što su radi povećanja vrijednosti zemljišta nezakonitim i neovlaštenim izmjenama prostorno-planske dokumentacije kroz navodne ispravke poduzimali međusobno povezane radnje u dogovoru s investitorima. 

Horvata se kao savjetnika pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, potom privremenog ravnatelja tog Zavoda i zatim savjetnika ravnatelja Zavoda, tereti da je radio službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije Grada Zagreba i Sesveta, iako je znao da se ne radi o ispravku grešaka već o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije.

Jelavića kao pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, Jadranku Veselić Bruvo kao pročelnicu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ivicu Fanjeka kao pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje. 

Vidoja Buluma kao tajnika Gradskog poglavarstva i Gretu Augustinović Pavičić kao tajnicu Gradske skupštine tereti se da su potpisivali službene zabilješke iako su znali da se ne radi o pogreškama već o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, što je zahtijevalo provođenje postupka donošenja izmjena i dopuna od Gradske skupštine Zagreba. 

Okrivljenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju, te su na taj način nezakonitom provedbom izmjena i dopuna prostorno-planskih parametara izgradnje pogodovali raznim investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta, čime su im pribavili znatnu imovinsku korist, objavio je Uskok.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.