Hrvatski radio

Radio Sljeme

Povećan broj intervencija zbog vrućine

30.06.2022.

15:19

Autor: Hina/MM

Velike vrućine

Velike vrućine

Foto: Slaven Branislav Babic / pixsell

Zagrebačka hitna medicinska pomoć imala je u srijedu povećan broj intervencija s obzirom na visoke temperature pa se tako od njih dvjestotinjak desetak odnosilo na one izazvane vrućinom, potvrdio je u četvrtak voditelj smjene, specijalist hitne medicine Darko Sinjeri. 


Radi se najčešće o kroničnim bolesnicima koji imaju problem s povišenim krvnim tlakom, odnosno srčanim bolesnicima, dijabetičarima, astmatičarima i osobama s problemom dišnog sustava. Preporuke su uvijek iste, kaže Sinjeri, kronični bolesnici moraju uzimati terapiju, a svi ostali da nadoknađuju veći gubitak tekućine zbog znojenja. Također se preporuča ne izlaziti na otvoreni prostor između 10 i 17 sati, a oni koji moraju obavljati teške fizičke poslove neka to čine rano ujutro ili u kasnijim večernjim satima.  


Osobe koje izlaze van u vrijeme visokih temperatura moraju se zaštititi pokrivalom za glavu, odjenuti laganu prozračnu odjeću od prirodnih materijala, pamuka ili viskoze, podsjeća Sinjeri. Preporuča se jesti češće manje i tekuće obroke te izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama. Također treba pripremiti miješano svježe voće, tzv. „smoothie“, ili laganu juhu, da se organizmu vrate izgubljeni minerali, vitamini i elektroliti. 


Potrebno je rashladiti prostor u kojem se boravi. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stupnja Celzija danju, a 24 stupnjeva noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima. U slučaju vrtoglavice, slabosti, nemoći, tjeskobe ili izrazite žeđi i jake glavobolje treba potražiti pomoć, što prije otići u hladniji prostor i izmjeriti temperaturu, preporučuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.