Hrvatski radio

Radio Sljeme

Povećanje cijene vode dodatno će osiromašiti građane

30.11.2022.

14:40

Autor: Radio Sljeme

Domovinski pokret o poskupljenju vode

Domovinski pokret o poskupljenju vode

Foto: Robert Anić / Pixsell

Objašnjenje koje je za poskupljenja vode dao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u najmanju je ruku bizarno, poručili su u srijedu gradski zastupnici Domovinskog pokreta te ocijenili kako je inflacija "maska" kojom se skriva nesposobnost gradske vlasti.


Gradski zastupnik DP-a Igor Peternel je na konferenciji za novinare rekao da gradska vlast ide poskupljivati vodu 20 posto s obrazloženjem da treba investirati u nove cijevi i to u trenucima kada svi tražimo mjere za pomoć najsiromašnijima kako bi se prevladala ova zima, poskupljenja, inflacija, vezano uz globalna kretanja u svijetu. 


Peternel kaže i da će sada gradonačelnik Tomislav Tomašević umirovljenike prisiljavati da sa svojim mirovinama sudjeluju u obnovi cjevovoda. 


-Što će ogroman broj umirovljenika u Zagrebu koji imaju mirovine nedostatne za život, kojima će nakon prelaska na euro još više sve poskupjeti, s dragošću morati sudjelovati u obnovi cijevi? Kao da nisu kroz prirez, komunalne naknade i raznorazna izdvajanja već odavno izdvojili za desetke bolnica u Blatu, cjevovode i svega ostaloga što se nije napravilo-, upozorio je. 


Smatra nevjerojatnim da uopće to slušamo i da "SDP kao partner koji promiče navodno neku socijaldemokraciju šuti i u ovome sudjeluje". Peternel kaže da će ih na Gradskoj skupštini pitati što o tome misle. Ističe i kako je pravo na vodu jedno od osnovnih ljudskih prava i u mnogim zemljama je opskrba vodom praktički besplatna. 


Predsjednik Kluba gradskih zastupnika DP-a i Zelene liste Slaven Dobrović smatra da su inflacija i globalno kretanje cijena "maska kojom se skriva nesposobnost, nečinjenje i jako veliki propusti u upravljanju složenim gradskim sustavom. Za gubitke u vodoopskrbnom sustavu jako se dugo zna, ali vezati gubitke isključivo uz starost cijevi je krivo, jer se zanemaruju regulacija tlaka i slaba kvaliteta priključaka za potrošače, koji su glavna mjesta gubitaka, kaže Dobrović.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.