Hrvatski radio

Radio Sljeme

Povećanje plaće za zaposlene u ustanovama kulture

09.07.2018.

12:16

Autor: Krešimir Vešnik

Povećanje plaće za zaposlene u ustanovama kulture

Povećanje plaće za zaposlene u ustanovama kulture

Foto: - / -

Povećanje osnovice za tri posto, dogovoreno je trećim dodatkom Kolektivnom ugovoru za zaposlene u ustanovama kulture Grada Zagreba. Ugovorom je obuhvaćeno oko tisuću 800 zaposlenika kojima će zbog toga i porasti plaće.

Povećanje osnovice najbitniji je dio novog dodatka, ističe glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Domagoj Rebić, Osnovica će od ove godine, od 1.1.2018. rasti za 3,3 posto. Trebala je rasti za 4,2 posto po nekim parametrima koje smo dogovorili kroz kolektivni ugovor; Grad Zagreb je nudio povećanje osnovice od 2,1 posto i u tom dijelu smo našli kompromis. Taj dio vezan uz povećanje osnovice znači i veće plaće i naših članova sindikata, ali i svih ostalih zaposlenika ustanova kulture.

Ipak, dodatkom ugovora nisu dogovorena samo povećanja već i neka smanjivanja, Jubilarne nagrade su smanjene na razinu neoporezivog iznosa, određene pomoći u slučaju elementarnih nepogoda se neće primjenjivati. Na taj način i grad Zagreb štedi veliki iznos novca jer ne mora plaćati doprinose na jednokratne isplate kao što je jubilarna nagrada, kao što su božićnice, regres. Međutim, nije niti jedno pravo dokinuto, rekao je Rebić.

Postignutim dogovorom zadovoljni su i iz Grada, Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer, To je rezultat kompromisa. U svemu postoji kompromis, u svemu postoji, prije svega, dobra vjera pregovaranja. Mi smo u dobroj vjeri završili te pregovore. Grad Zagreb i Ured ua kulturu štiti svoje zaposlenike i, prije svega, smatra da je kultura naš identitet.

Ovaj dodatak ugovora vrijedi samo za ovu godinu. Za sljedeću će se opet pregovarati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.