Hrvatski radio

Radio Sljeme

Povodom Hrvatskog dana nepušenja besplatni pregledi za građane!

01.03.2017.

13:54

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvog dana korizme tradicionalno se obilježava Hrvatski dan nepušenja i povodom toga, a u očekivanju Međunarodnog dana borbe protiv pušenja koji se održava u svibnju, u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti predstavljen je projekt "Dan bez duhanskog dima".

Više od 30 posto građana Hrvatske su pušači, a prema provedenom istraživanju Hrvatice su na samom vrhu u Europi po konzumiranju duhana. Od danas do petka, u Poliklinici za bolesti dišnog sustava u Prilazu baruna Filipovića, traju otvoreni dani za građane starije od 40 godina.

Svakodnevno od 11 do 17 sati, prema riječima ravnateljice poliklinike dr. Alme Rožman, moguće je bez uputnice obaviti nekoliko važnih pregleda.

U program je uključena RTG slika pluća, spirometrija, mjerenje kisika u perifernoj krvi i mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku. Znači jedan sveobuhvatni pulmološki pregled kojim će se moći otkriti bolesti kao što su KOPB ( kronična opstruktivna plućna bolest) ili karcinomi, rekla je dr. Rožman.

Usto, danas je počela s radom i Pulmološka ambulanta za gluhe i gluho-slijepe osobe u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.