Hrvatski radio

Radio Sljeme

Povorka ponosa "Dajte nam naša četiri zida!"

04.06.2022.

17:40

Autor: Boris Bogić/Hina

Povorka ponosa

Povorka ponosa

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Ispred Muzeja Mimare, okupljanje brojnih građana počelo je oko 15 sati i 30 minuta. Skupom dominiraju simbolične dugine boje, koje se ističu na odjevnim predmetima - sudionici ih nose na torbicama, ukrasima oko vrata, ali ima i onih koji su ogrnuti duginim zastavama. Okupljanje je krenulo u veselom tonu, a povorka je od Rooseveltovog trga krenula prema centru grada.


Geslo 21. Povorke ponosa, “Dajte nam naša četiri zida!”, ironično je, ističu organizatori jer nakon što su prije 20 godina prvom povorkom iskoračili iz svoja četiri zida, sada od gradske vlasti traže prostor za svoje djelovanje.


- Zahtijevamo od grada da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra, istaknuto je u proglasu uoči povorke.


Gradonačelnik Tomislav Tomašević je na Povorci ponosa poručio kako će s LGBT udrugama razgovarati o njihovim zahtjevima da dobiju svoj centar što su kao zahtjev istaknuli u proglasu 21. Povorke ponosa.


- Razgovarat ćemo s LGBT udrugama o tome, postoje različiti modeli da se to realizira, vidjet ćemo koji su detalji, što oni predlažu, rekao je Tomašević.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.