Hrvatski radio

Radio Sljeme

Površina uz Kuću Europe i službeno Europski trg

25.03.2017.

18:45

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Rimskog ugovora, gradonačelnik Milan Bandić otkrio je ploče s imenom Europskog trga i Parka međunarodnog priznanja Republike Hrvatske zajedno s veleposlanicima država potpisnica Ugovora.

Zelena površina na uglu Bakačeve i ulice Augusta Cesarca dobila je svoje ime. Gradonačelnik Milan Bandić otkrio je ploču s nazivom Parka međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Uz park, svoje službeno ime dobio je i Europski trg otkrivanjem ploče. 

Velika je stvar što ga danas proglašavamo Europskim trgom, na dan kada su prije 60 godina potpisani Rimski ugovori, što smatramo rođendanom Europske unije, naglasio je veleposlanik Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Branko Baričević.

Iako smo ga, od ulaska u Europsku uniju, neslužbeno zvali Europski, od danas je to ime i službeno potvrđeno! 

Tri i pol godine nakon što je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, nakon što smo uredili Vlašku, Kurelčevu, Cesarčevu i Bakačevu danas smo otvorili Park međunarodnog priznanja, a sada i Europski trg, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te dodao kako se cijela povijest slijeva od Jelačić placa, Stepinčeve katedrale, preko Bakačeve, Parka međunarodnog priznanja do Europskog trga. 300 metara stala je cijela hrvatska povijest, zaključio je.

Ploče su otkrivene zajedno s veleposlanikom Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Brankom Baričevićem i veleposlanicima država potpisnica Ugovora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.