Hrvatski radio

Radio Sljeme

Poziv za testiranje na HIV

22.11.2013.

14:14

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pozivaju se građani da do petka, 29. studenog dođu u Check Point u Domagojevu ulicu gdje se mogu besplatno i anonimno testirati na virus HIV-a i hepatitisa.

U svijetu ima više od 33 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, godišnje je 2 milijuna novozaraženih, a milijun i 700 tisuća ljude umire od AIDS-a. Potaknuta takvim brojkama Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a pridružila se Europskom tjednu testiranja na HIV koje se do petka, 26. studenog održava diljem Europe. Pozivaju građane na edukaciju i provjeru zdravlja u Check Pointu u Ulici kneza Domagoja 10 u Zagrebu svakoga dana od 16 do 19:30 sati.

Dosadašnja iskustva pokazuju da jedna od tri osobe koje žive s HIV-om - toga uopće nisu svjesne. U našoj je zemlji zabilježen slab odaziv, kaže voditelj testiranja doktor Siniša Zovko iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a. upozorava da su najviše ruzične osobe koje vode promiskitetan život i one koje prakticiraju seksualne odnose bez zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.