Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pravi razlozi za poništenje lokacijske dozvole!

07.03.2017.

12:55

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi Inicijative Čuvamo naš park objavili su prave razloge zbog kojih je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, jedino mjerodavno za odlučivanje o lokacijskoj dozvoli, istu odbilo za izgradnju Župnog centra na prostoru parka Trnjanska Savica.

Za promjenu lokacije za izgradnju Župnog centra na lokaciju od Ruždjakove ulice uz nasip do urbanih vrtova na Savici zaslužan je sam gradonačelnik Milan Bandić, kako je to on izjavio prošli tjedan. Cijelo vrijeme sam tražio najbolje rješenje, jer ljudi su prosvjedovali. Na Savici ima mjesta i za vjernike koji žele prakticirati vjeru u crkvi i ima mjesta za one koji to ne žele, a jedni i drugi će se naći u parku. Očekujem odgovor Kaptola i mislim da će sve to biti u redu jer nema bolje pozicije, rekao je gradonačelnik.

No to nije tako, nego je odgovorno Ministarstvo odbilo lokacijsku dozvolu, objasnio je član inicijative Čuvamo naš park Igor Kramarić i to zbog tri razloga. Prvi je veličina gradnje. GUP kaže da se na parceli koja bi prema projektu bila izuzeta iz parka za potrebe crkve, može sagraditi građevina ukupne bruto površine oko 720 m2. Građevina predviđena projektom je višestruko veća i njena površina iznosi čak 2488 m2! Drugim riječima, kada bi se u parku zaista sagradila crkva te veličine, više od 57% ukupne površine parka moralo bi se oduzeti radi formiranja njezine parcele.

Drugi je razlog natječaj. U spisu predmeta nema podataka da je za odobrenu izgradnju bio raspisan javni natječaj iako su tijekom godina provedena čak dva, što je Grad platio najmanje milijun kuna. Potpuno je jasno da Grad nije uzeo u obzir rezultate natječaja niti prilikom izrade projekta niti u postupku izdavanja lokacijske dozvole zbog brojnih nepravilnosti vezanih za natječaj iz 2013., a zbog kojih je Inicijativa uputila prijavu Hrvatskoj komori arhitekata, kaže Kramarić.

Treći je razlog je parcelizacija. Planirana parcela crkve nije ispravno formirana jer GUP ne poznaje formiranje čestice u dva različita urbana pravila, odnosno dvije zone (u ovom slučaju zone Z4 i M1).

O novoj lokaciji treba odlučivati isključivo struka ističe članica Inicijative Nevenka Trumbetaš Bakić. Deset godina se borimo s problemom koji je on uzrokovao. Samovoljno je odredio neprimjerenu lokaciju, gradske službe su izdale lokacijsku dozvolu koja je protuzakonita i sve to je koštalo stotine tisuća naših novaca. Sad, nakon što je Ministarstvo srušilo lokacijsku dozvolu, gradonačelnik se usuđuje tvrditi da on predlaže novu lokaciju i da se za nju bori deset godina. Ne želimo da jedna osoba određuje parcele javne gradnje kako joj se svidi. Zašto se ne pita struka? Zašto nisu obaviješteni Mjesni odbor i Vijeće gradske četvrti kad je to zakonska obaveza? Zašto se ne pita stanovnike Savice kad je to javni interes? Gradonačelnik manipulira građanima i vara vjernike. On nije taj koji smije i može samovoljno dijeliti gradski javni novac i prostor.

Inicijativa Čuvamo naš park od budućih gradonačelnika, te Gradske skupštine traže da iniciraju promjene u Generalnom urbanističkom planu kojima bi se park iz zone Z4 u kojoj se mogu graditi građevine od javnog interesa, prenamjenio u zonu Z1 i tako postao javni gradski park bez mogućnosti bilo kakve gradnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.