Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pravnici dvoje oko kolektivne odgovornosti za nepropisno odvajanje otpada

08.02.2023.

14:50

Autor: Radio Sljeme

Vrećice za miješani komunalni otpad

Vrećice za miješani komunalni otpad

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Počelo je kažnjavanje građana koji miješani komunalni otpad ne odlažu u plave ZG vrećice. Kazne su individualne i iznose do 65 eura za kućanstva te do 130 eura za pravne osobe. Pravila se pridržava oko 80 posto građana, a postavlja se pitanje kako će se utvrditi tko od stanara u višestambenim zgradama nije odgovorno odvajao otpad i koristio propisane vrećice. Takva vrsta kažnjavanja predviđena je zakonom i time je dozvoljena, no pravnici dvoje oko toga je li ona opravdana, odnosno logična i koliko je sukladna drugim dijelovima pravnog sustava.


Mihovil Škarica s Pravnog fakulteta u našem je programu dao objašnjenje za ovu situaciju. 


- Prilikom ovakvog se kažnjavanja ne radi o prekršajnoj kazni, nego o ugovornoj kazni koja proizlazi iz ugovornog odnosa, a koji je utemeljen između svakog pojedinog stanara višestambene zgrade i Čistoće kao davatelja javne usluge. Dakle, kažnjava se odgovorna osoba, a ne kolektiv - smatra Škarica. 


Međutim, često je teško utvrditi tko je odgovorna osoba u zgradi i tada dolazi do kolektivne odgovornosti svih sustanara.


- No, kolektivna odgovornost za takvo nešto ne može postojati, nego bi se uvijek trebala moći utvrditi individualna odgovornost. Ipak, problem takvog načina kažnjavanja je taj što nije određeno tko bi trebao i na koji način utvrditi individualnu odgovornost pojedinih stanara - tvrdi Škarica. 


 Za sada se dijele individualne kazne za građane koji ne poštuju pravila za odlaganje otpada, a skupne su kazne posljednja opcija, doznajemo od Luke Korlaeta, zamjenika gradonačelnika Zagreba. 


- Cilj kazni je potaknuti građane da odgovorno odlažu svoj otpad, a najbolji način za izbjegavanje kazni je poštivanje pravila za odvajanje otpada, te korištenje vrećica koje su za to predviđene - pojašnjava Korlaet.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici