Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pravo na kvart - predstavljeni rezultati ankete

05.12.2016.

15:03

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Moguća gradnja crkve u parku na Savici još uvijek je tema u vezi s kojom je javnost snažno podijeljena. No, prema nedavnoj anketi, većina stanovnika Savice ne podržava gradnju crkve na tom mjestu, a o tom se problemu raspravljalo i na tribini Pravo na kvart.

Tribina je održana u prostorijama Mjesnog odbora Trnjanska Savica. Povod održavanju bilo je istraživanje koje je proveo GFK Centar za istraživanje tržišta, o raspoloženju stanovnika Savice o izgradnji crkve u parku. Rezultati istraživanja pokazali su da se 77 posto stanovnika tome protivi, a čak 84 posto ih podržava gradnju crkve na nekoj drugoj lokaciji. Predstavnica inicijative Čuvamo naš park, Nevenka Trumbetaš Bakić: To je nama potvrdilo ono što već tri godine govorimo, da su stanovnici Savice jedinstveni u tome da očuvaju naš park i da nađu novu poziciju za crkvu. 

Oko 60 stanovnika Savice ispunilo je prostor mjesnog odbora i aktivno sudjelovalo u raspravi. Ako se okupimo i djelujemo zajedno možemo zaustaviti samovolju gradske vlasti, poručuju iz inicijative Čuvamo naš park. A gradonačelnik Milan Bandić odlučio je odgovornost za ovaj problem prebaciti na državnu razinu. Na potezu je resorno ministarstvo, poručio je.

Kako je u raspravi istaknuo jedan od sudionika, crkve se grade zbog potrebe ljudi pa ljude treba i pitati gdje žele crkvu. A dok se ovo pitanje konačno ne riješi, župljani župe blaženog Alojzija Stepinca nastavljaju za izgradnju crkve moliti u školi Jure Kaštelana koja, već godinama, stanovnicima Savice služi za liturgijske potrebe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.