Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pravobraniteljica: "Predrasude su posvuda"

23.12.2013.

09:36

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je na facebook profilu Radio Sljemena objavljeno iskustvo turističke agencije kojoj su klijenti otkazali putovanje samo zato što bi putovali s osobama s invaliditetom, reagirala je nadležna pravobraniteljica Ankica Slonjšak.

"Turizam bez barijera" slogan je advenskog putovanja u Beč koje je agencija Piligrin namijenila i osobama s invaliditetom. Međutim, šokiralo ih je kako su osobe bez invaliditeta reagirale na to saznanje. Evo što je na našem fejsu objavila Lidija Fodor:

"...jedna ne topla ljudska božićna crtica: objavivši program adventskog izleta u Beč s naznakom "turizam bez barijera" nismo mogli niti zamisliti koliko ćemo kritika dobiti. Naime 10 putnika je odustalo od istog izleta uz objašnjenje, kako su oni "normalni" i da ne žele TO gledati na jednom ugodnom adventskom izletu. Slušamo i ne vjerujemo kako tzv je"normalni" ljudi ne žele putovati u "noralnom" autobusu s osobama s invaliditetom. I svima im prije uplate govorimo da u autobusu ima osoba s invaliditetom, na što se 90% osoba okrene uz riječi: "hvala što ste nas upozorili, ne idemo". Dragi sugrađani možda bi bilo lijepo da ove godine poklonimo jedni drugima, a posebice osobama s invaliditetom mostove i rampe koji će nas povezati u mozgovima i srcima, jer očito su barijere mozgova veće i čvšće od ikojeg neniveliranog nogostupa. Hvala vam svima na razumijevanju i dijeljenju ove crtice. “

Jednako šokirana reakcijama putnika koji su otkazali putovanje je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Ankica Slonjšak:

"Odbiti putovanje zato što osobe bez invaliditeta sa svojim bližnjima u istom autobusu trebaju putovati s osobama  s invaliditetom i njihovim bližnjima, znači isključiti sama sebe iz svijeta u kojemu različitost spaja, obogaćuje ga i čini boljim. Ako ne želimo blizu sebe osobe s invaliditetom i s njima dijeliti prostor, razmjenjivati utiske i doživljaje, mi ne razumijemo niti same sebe. Prihvatiti drugoga kao samoga sebe, znači razumjeti i sebe.

Premda sam neugodno iznenađena saznanjem da se to može dogoditi u našoj zemlji i onda kada se želi napraviti nešto korisno i afirmativno za sve građane, želim vjerovati da se radi o rijetkim pojedincima čije predrasude izviru iz neznanja, osiromašuju njih same, umanjujući im slobodu misli, osjećaja i istinske ljudske vrijednosti.

Nama ne treba milosrđe i pasivna suzdržanost nego obično ljudsko  prihvaćanje – ni više, ali ni manje kao svima drugima."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.