Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pred nama je Noć kazališta

19.11.2022.

11:59

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Danas se diljem Hrvatske održava 14. Noć kazališta

Danas se diljem Hrvatske održava 14. Noć kazališta

Foto: - / Shutterstock

Večeras se slavi 14. Noć kazališta - u 44 naša grada i 150 institucija te u mnogim europskim gradovima. No, kazališne predstave nisu jedino što Noć kazališta nudi svojim posjetiteljima.


Noć kazališta počela se obilježavati prije 14 godina kako bi se pojačala vidljivost kazališne djelatnosti, kako profesionalne tako i amaterske, ali i s ciljem stvaranja i razvoja kazališne publike svih dobnih skupina. U našem gradu brojna kazališta i institucije ugostit će Noć kazališta, a bogat program ne uključuje samo predstave, rekla je u našem programu jedna od organizatorica manifestacije Alma Vragović.


- Kao i svake godine broj prijavljenih je velik. Imamo ove godine 47 mjesta diljem zemlje, 65 lokacija i 105 sudionika koji imaju program u sklopu Noći kazališta. Osim kazališnih predstava tu su i izložbe, razgledi kazališta, ima tu i poezije pa čak i filmova. Program je šarolik, a nalazi se na internetskim stranicama Noći kazališta. Preporuka je i da programe provjerite i na stranicama samih kazališta u koja planirate otići večeras i da se pridružite u što većem broju, rekla je Alma Vragović.


Dvije pandemijske godine bile su velik udar i na kazališnu scenu, no stvari se polako vraćaju na svoje, ustvrdio je naš poznati redatelj Mario Kovač.


- Nažalost i mi smo bili žrtva onih nuspojava koje smo imali proteklih godina. Kazalište je socijalna kategorija, kazalište nisu samo predstave već i druženje, socijalizacija, učenje tipova ponašanja i tako dalje. Neki ljudi su se odvikli od toga. Komfor topline doma, velika ponuda razno raznih mreža odvikla je ljude od kazališta. No, drago mi je reći da se stvari polako mijenjaju u našu korist, a Noć kazališta je svakako bitan dio toga, rekao je Kovač.


Službeno otvorenje 14-te Noći kazališta je večeras u 18 sati u Dječjem kazalištu Dubrava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici