Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pred Skupštinom održan prosvjed zbog GUP-a i poskupljenja odvoza smeća

09.12.2019.

10:08

Autor: Mario Mihaljević

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Ispred zgrade Skupštine na Gornjem gradu održan je prosvjed "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!" u organizaciji Zelene akcije, Pravo na grad, udruge Siget, Udruge eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik. Prosvjednici su pred Skupštinom bubnjanjem i zviždanjem dočekali zastupnike.

Protive se Bandićevim izmjenama GUP-a te najavljenom poskupljenju odvoza otpada. U Zagrebu će naime poskupjeti odvoz otpada i to je, uz proračun vrijedan 8 i pol milijardi kuna, jedna od tema današnje sjednice Gradske skupštine. Iako je gradonačelnik povukao GUP iz hitne procedure i prebacio raspravu za veljaču, udruge su odlučile svejedno organizirati prosvjed upozorenja. 

-Gradonačelnik je još prije pet mjeseci pokušao progurati GUP na sjednici. Tome smo se tada usprotivili i povukao ga je. Sad ga je opet bio prisiljen povući. Nismo uzmakli. Opet ćemo biti ovdje kada opet pokuša progurati ovako štetan GUP-, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. 

Njegov kolega Marko Košar pozvao je gradske zastupnike da se usprotive drastičnom poskupljenju odvoza smeća. Smatra da "kaos s odvozom" gradonačelnik želi prebaciti na leđa građana i "sa sebe skinuti krivicu".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.