Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predložena ravnateljica Muzeja Grada Zagreba iz redova aktivista?

08.11.2021.

15:52

Autor: Magdalena Pongrac

Tomislav Miletic/Pixsell

Tomislav Miletic/Pixsell

Foto: - / -

Radnici Muzeja Grada Zagreba pismom su upozorili na nekompetentnost novopredložene ravnateljice Ane Kutleša. Ističu da ne ispunjava uvjete za ravnateljicu te da drugi kandidati imaju bolje kvalifikacije. Njihove navode danas je potvrdila bivša pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer.

Nakon što su zaposlenici Muzeja Grada Zagreba prošli tjedan otvorenim pismom upozorili javnost na svoje nezadovoljstvo odlukom Upravnog vijeća muzeja da za novu ravnateljicu predloži, po njima sasvim nekompetentnu kandidatkinju Anu Kutleša, o tom se slučaju danas oglasila i gradska zastupnica Domovinskog pokreta i bivša pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer.

- Radnici upozoravaju da je riječ o osobi koja ne zadovoljava propozicije natječaja i koja je, nota bene, potpuno nekompetentna za vođenje jedne tako ozbiljne ustanove kao što je Muzej Grada Zagreba. Riječ je, naime, o osobi koja potječe iz sustava udruga iz kojih je zapravo potekla i sadašnja vlast u Zagrebu. Drugim riječima, rekla bih da je ovo ideološka agenda koja je pomno opisana u programu Možemo i sažeta u jednoj frazi, a to je: "S ulice u institucije!" - rekla je Lederer.

Prenosimo i dio pisma radnika Muzeja:

"Članovi Upravnog vijeća iz Muzeja upozorili su da je Ana Kutleša predala nepotpunu dokumentaciju te stoga nije dokazala deset godina rada u kulturi, obrazovanju i znanosti, što je bio jedan od uvjeta da uopće bude kandidatkinja na natječaju za ravnatelja/ravnateljicu. Ana Kutleša predstavnica je zagrebačke aktivističke scene, čije je djelovanje obilježeno političkom ideologijom. Udruga BLOK, u kojoj radi, organizira „političke škole za umjetnike“ kao „obrazovni program“ kojim se nudi indoktrinirani pristup politizaciji umjetnosti i kulture s namjerom „politiziranja i poticanja na angažman umjetničkih i kulturnih radnika“. (...) 

Neki od suradnika Ane Kutleša širili su mržnju na Facebooku Muzeja grada Zagreba, a na društvenim mrežama izjavljivali su da će „preuzeti“ Muzej nakon pobjede Možemo na izborima. Iz svega navedenog iščitavaju se predrasude prema radnicima Muzeja na ideološkoj osnovi te otpor i agresivni pristup prema Muzeju kao prema imaginarnom bastionu svega lošega, koji treba osvojiti, srušiti i preoblikovati da bi počeo djelovati politički „ispravno“ po viđenju manjine. Povrh svega, iščitava se nepoznavanje poslanja i rada muzejske ustanove. Anu Kutleša, koju za ravnateljicu zagovaraju imenovani članovi Upravnog vijeća, teško je odvojiti od gore navedenoga."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.