Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predsjednik Đurić: "Prenamjena je jedini spas za Hrvatski glazbeni zavod!"

22.11.2018.

15:42

Autor: Magdalena Pongrac

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Dovođenje novog kapitala i strateških partnera jedini je spas za Hrvatski glazbeni zavod, tvrdi predsjednik Zavoda Niko Đurić. Odbacio je navode članova ravnateljstva da su ga još u lipnju razriješili s dužnosti predsjednika te da se izvanredna skupština mora održati iduću srijedu.

Nakon što nije dopustio članovima ravnateljstva da u ponedjeljak održe konferenciju za novinare i zaključao im vrata, predsjednik Đurić danas je sazvao svoju. Sukob je izbio u najvećoj mjeri zbog toga što su članovi ravnateljstva, još u lipnju, Đurića prozvali zbog njegove namjere da dio zgrade proda i prenamijeni u ustanovu komercijalne namjene, poput hotela. On pak tvrdi da je to jedini spas za Zavod, kojeg članovi vode u dirigirani stečaj. Vi znate, kad idete u stečaj, da je to de facto smrt institucije! Mi moramo smoći sredstva da paralelno sa stabilizacijom i palijativnim mjerama uđemo sa svježim kapitalom, odnosno sa strateškim partnerom. Kulturna ustanova je samo jedno obilježje ove zgrade, ali njezina bit, o čemu ona ovisi, to je imovina - mi od toga živimo! Ja spašavam HGZ, jer donosim ovdje kapital i ovo će se preurediti. Imam viziju i to će biti Wiener Musikverein u Zagrebu, naglasio je Đurić.

Iako je Nadzorni odbor HGZ-a sazvao izvanrednu skupštinu za iduću srijedu, kada bi trebali biti izabrani novi članovi ravnateljstva, kao i novi predsjednik - jer aktualnima dan kasnije ističe mandat, Đurić tvrdi da je skupština sazvana nezakonito, te da njegov mandat nije privremen. Naš Statut ne poznaje pojam privremenog mandata. To je totalna bedastoća! Kako je došlo do toga da je to upisano u Statut, to ćemo vidjeti, jer u tijeku je sudski postupak da se to raščisti.

Iako se u ovom slučaju Đurić poziva na Statut, njegovog slova se ne drži kad je riječ o tome da bi Zavod, ako ode u stečaj, trebao prijeći u upravljanje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. To je besmislica! Ne možete vi u Statutu dirigirati kome će nešto ići nakon što ode u stečaj! Bilo koji čovjek, niti vi niti ja, ne može sebi, kao vlasnik, ograničiti pravo vlasništva.

Unatoč nezadovoljstvu sedmero razriješenih članova ravnateljstva, Đurić nije zabrinut. Statut HGZ-a propisuje da predsjednika, na izvanrednoj skupštini koju on sam saziva, može izabrati tek jedna četvrtina članova. Ipak, Đurić članstvo poziva na suradnju kako bi zajednički riješili višemjesečno natezanje oko upravljanja institucijom starom gotovo 2 stoljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.