Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predsjednik HGZ-a zaključao vrata članovima

19.11.2018.

12:52

Autor: Magdalena Pongrac

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Višemjesečna kriza upravljanja Hrvatskim glazbenim zavodom danas je rezultirala zaključavanjem vrata članovima ravnateljstva. Predsjednik HGZ-a Niko Đurić nije dopustio da se u Zavodu održi konferencija za novinare koja je trebala najaviti izvanrednu skupštinu za njegovu smjenu.

Kriza upravljanja HGZ-om počela je ljetos, kad su se članovi ravnateljstva pobunili zbog namjere predsjednika Zavoda Nike Đurića da se dio zgrade proda i prenamijeni u hotel. Nakon toga većina članova ravnateljstva suspendirala je Đurića s mjesta predsjednika, a i on njih. Danas je ravnateljstvo planiralo članove Zavoda obavijestiti o izvanrednoj skupštini na kojoj će birati novog predsjednika i članove. Razlog za Đurićevu smjenu je njegov pokušaj da proda dio ove ugledne kulturne ustanove kako bi Zavod spasio od navodnog bankrota, tvrdi potpredsjednik ravnateljstva Mladen Janjanin. Izjava da je HGZ pred bankrotom je laž. Tendencija predsjednika Nike Đurića jest da se ova zgrada proda i da se od nje napravi hotel ili neka druga komercijalna ustanova i da zgrada potpuno i zauvijek izgubi svoj kulturni identitet. Članovi HGZ-a će odlučiti o budućnosti i daljnjem tijeku - tko će ga voditi i na koji način će Zavod funkcionirati!

Okupljeni članovi HGZ-a i novinari naišli su na zaključana vrata i redare, te Đurićevu obavijest na kojoj stoji da se današnja konferencija saziva protivno Statutu Zavoda. Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer ovakav razvoj događaja smatra skandaloznim. Događa se jedan oblik nasilja i nemogućnost dijaloga od strane predsjednika Zavoda. Mi, kao gradski ured, pratimo od prvoga dana što se događa. Meni je to neshvatljivo i mora se donijeti nekakvo mirno rješenje.

Pred Zavod je stigla i policija koja je utvrdila da nije narušen javni red i mir, a članovi ravnateljstva očekuju da će na zatvorena vrata naići i 28. ovoga mjeseca, pa su najavili da će se, umjesto u HGZ-u, izvanredna skupština toga dana održati u prostorijama Muzičke akademije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.