Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljanje projekta "Odvajamo otpad, usvajamo navike!"

04.02.2022.

14:32

Autor: Nevena Saraga

Tomašević na predstavljanju projekta

Tomašević na predstavljanju projekta

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

U skladu s novom odlukom o prikupljanju otpada u Reciklažnom dvorištu na Žitnjaku gradonačelnik Tomislav Tomašević i voditelj podružnice Čistoća Davor Vić predstavili su edukativno-informativni projekt za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi „Odvajamo otpad, usvajamo navike!“ kojim se želi dodatno podići ekološka svijest.

- Djeca i mladi su oni koji će se nositi, na žalost, s najvećim posljedicama klimatskih promjena u budućnosti. Mislim da im je itekako stalo u kakvom će stanju biti ovaj grad kroz nekoliko desetljeća, istaknuo je Tomašević

Projekt se sastoji od dva dijela – predstave "Čistograd" namijenjene djeci vrtićke dobi te kampanje "#razvrstajme (kreni od sebe)" za učenike osnovne škole.


Tijekom predstavljanja projekta desetak prosvjednika iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik prosvjedovalo je protiv spalionice u Resniku , a boje se da će se nakon zatvaranja Jakuševca odlagalište otpada preseliti u njihovo susjedstvo.

- Nastavljate sve projekte Milana Bandića, za to vas nismo podržavali, rekla je predsjednica udruge "UZOR" Branka Genzić Horvat, na što je Tomašević odgovorio: - Protiv spalionice koja nije izgrađena i neće ni biti.

 - Što se tiče drugih postrojenja, kao što je sortirnica, ona ne bi trebala biti sporna nikome. To je zadnja faza, zadnji projekt, zadnje postrojenje, i što se tiče lokacije, i što se tiče tehnologije. Ono što je sad ključno kada ide novi sustav, koji se mijenja nakon desetljeća, što su građani plaćali uslugu odvoza otpada po paušalu, bez obzira koliko odvajaju otpada, prvi puta će plaćati više oni koji ne odvajaju otpad, rekao je Tomašević.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.