Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:43 / 09.03.2022.

Autor: Mario Mihaljević

Nakon dvije godine, vraća se Festival svjetla!

Najavljen ovogodišnji Festival svjetla

Najavljen ovogodišnji Festival svjetla

Foto: Goran Stanzl / Pixsel

Od 16. do 20. ovog mjeseca, u Zagrebu će se, četvrti put, održati Festival svjetla. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji gradske Turističke zajednice, ponovo će se ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira.

Uz Gornji grad, ovogodišnji festival svjetla premijerno će obasjati i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji. Turistička zajednica grada Zagreba pripremila je i mapu festivala u kojoj se predlažu dvije rute obilaska, ona gornjogradska i donjogradska. 


-Ovogodišnje izdanje Festival svjetla Zagreb, uz kreativnu i inspirativnu umjetnost svjetla, šalje poruke jedinstva, tolerancije i, prije svega, mira. Obuhvatili smo 16 lokacija Gornjeg grada i, po prvi put, 15 lokacija Donjeg grad, a novost predstavljaju i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina te iz Sarajeva- rekla je direktorica Turističke zajednice Martina Bienfeld . 


Tako će, gosti iz Sarajeva na Europskom trgu, simbolično, postaviti interaktivnu svjetlosnu skulpturu - Srce Europe. Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Iz Berlina nam, pak, dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights, a oni će svjetlost preliti na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), dok će pročelje Muzeja Mimara postati platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine.  


Festivalu se prvi put priključilo i kazalište, a to je GDK Gavella s predstavom u Zvjezdarnici. Zatim, tu je UNICEF-ov Muzej realnosti u Zagrebačkom plesnom centru, a imat ćemo, čak, i tematsku utrku Glow run koja je zakazana za subotu, 19. ožujka u 22:00 sata, sa startom na Marulićevom trgu.


Program otvorenja zakazan je za 16-ožujka, u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta, a kao i prijašnjih godina, svjetlosne predstave će se održavati od 18 do 23 sata.