Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:49 / 18.06.2021.

Autor: Mario Mihaljević

Predstavljen koncept personalizirane uravnotežene prehrane

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Dječja bolnica Srebrnjak u suradnji sa partnerima iz realnog sektora, predstavila je ''Koncept personalizirane uravnotežene prehrane u dječjim vrtićima kroz istraživačko-razvojnu informatičku platformu".

Porast stanja i bolesti u dječjoj populaciji nastalih  kao posljedica nepravilnih prehrambenih navika, potaknuli su stručnjake iz realnog sektora i Srebrnjaka da osmisle inovativan koncept.

Voditeljica projekata vezanih za alergiju na hranu u bolnici Srebrnjak dr. Mirjana Turkalj

-Ovo je definitivno iskorak nešto što bi trebalo biti putokaz svima da je važna suradnja između realnog i javnog sektora, odnosno između znanosti i primjenjene znanosti-.

-Želimo tu prehranu prilagoditi onoj djeci, koja su vulerabilna i koja su alergična ili intolerentna na određenu hranu. Za sada prehrana u dječjim vrtićima nije dobro riješena. Svakodnevno se u praksi susrećemo s vrtićima koji nisu spremni prihvatiti takvu djecu, a zbog toga nerijetko majke ostaju s djecom kod kuće-, rekla je dr Turkalj.

Ovaj projekt trebao bi zaživjeti u u naredne dvije godine. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.