Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen Priručnik za dojenje i Savjetovalište za planiranje obitelji

13.05.2019.

14:36

Autor: Emina Dabo Hunjak

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Povodom Međunarodnog dana obitelji koji će se obilježiti preksutra, predstavljen je Priručnik za dojenje te Savjetovalište za planiranje obitelji koje će se pokrenuti ove godine u Domu zdravlja Zagreb-Istok.

Priručnik za dojenje i Savjetovalište za planiranje obitelji dio su programa "Grad Zagreb - prijatelj dojenja" čiji je cilj potaknuti demografsku politiku grada te pomoći roditeljima u brizi oko djeteta.

Iako dojenje ima brojne zdravstvene prednosti za dijete te pruža bebi emocionalnu potporu zbog fizičkog kontakta s majkom u našoj zemlji većina majki doji svoju djecu do šestog mjeseca. Do navršenih godinu dana djecu doji 19 posto majki dok čak sedamdeset posto djecu doji samo do drugog mjeseca života.

Urednica priručnika i zamjenica pročelnika gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević istaknula je dobrobiti dojenja za dijete i majku.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako Zagreb prednjači u stopi nataliteta u odnosu na cijelu zemlju zbog demografskih mjera koje provodi.

- Mi godišnje izdvajamo samo preko 900 milijuna kuna za aktivne mjere demografske populacijske politike. To su moji prijedlozi i za sve ima novaca, to je prioritet broj jedan ove zemlje - istaknuo je Bandić.

Priručnik za dojenje buduće će mame dobivati već na trudničkim tečajevima, a dostupno je i online izdanje koje će svaka zainteresirana majka moći besplatno preuzeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.