Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prvi Opera Zagreb Festival u Hrvatskom narodnom kazalištu

23.06.2023.

Zadnja izmjena 15:31

Autor: Nevena Saraga

Predstavljanje Opera Zagreb Festivala

Predstavljanje Opera Zagreb Festivala

Foto: Nevena Saraga / Radio Sljeme/ HRT

Novi operni festival u Hrvatskom narodnom kazalištu počinje 25. lipnja i završava 5. srpnja, a predstavit će najveće operne uspješnice nacionalnih kazališnih kuća i slovenske nacionalne opere.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kazalište s dugogodišnjom opernom tradicijom i umjetnicima koji su svoj ugled potvrdili i na stranim opernim pozornicama zaslužuje svoj operni festival.

Stoga se, kako je istaknula intendantica Iva Hraste Sočo, prirodno nametnula ideja o osnivanju Opera Zagreb Festivala čija je koncepcija predstavljanje najboljih opernih produkcija hrvatskih nacionalnih i europskih kazališta.


- Budući da se ovakvi festivali planiraju unaprijed, već smo u kontaktu s europskim opernim kućama za sljedeći festival koji će se održati 2024. Naša publika imat će priliku susresti se s recentnom produkcijom opernih kuća iz okružja te moći komparirati umjetničke dosege raznolikih ansambala, rekla je Hraste Sočo istaknuvši kako će Festival poslužiti i kao platforma za bolje povezivanje generički sličnih opernih kuća i umjetnika s potencijalom još boljeg pozicioniranja HNK u Zagrebu kao relevantnoga europskog kazališta.


Opera Zagreb Festival otvorit će 25. lipnja Opera zagrebačkog HNK s Nabuccom Giuseppea Verdija, premijerno izvedenoga u listopadu 2022., pod ravnanjem Piera Giorgija Morandija i u režiji Giancarla del Monaca, najavila je v. d. ravnateljice Opere zagrebačkog HNK Željka Barišić Pulig.


Na festivalu sudjeluje i operni ansambl HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, koji će 3. srpnja izvesti operu P. I. Čajkovskog Pikova dama dirigenta Valentina Egela te redatelja Christiana Romanowskog i redateljice Dunje Vejzović.


Hrvatsko narodno kazalište Split predstavit će se opernoj publici predstavom Cavalleria Rusticana P. Mascagnija 29. lipnja, a operom će ravnati dirigent Jure Bučević dok režiju potpisuje Jelena Bosančić.


HNK u Osijeku izvest će Ljubavni napitak G. Donizettija 1. srpnja, prpošnu operu prepunu dojmljivih, pamtljivih arija pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tutavca u režiji Ozrena Prohića.


Međunarodni gosti – slovenska nacionalna opera SNG Ljubljana, u zagrebačkom HNK sudjeluju 5. srpnja s operom Faust Charlesa Gounoda kojom će ravnati Ayrton Desimpelaere u režiji Franka Van Laecka.


Uz glavni program Opera Zagreb festivala, na otvorenom ispred zgrade HNK bit će izveden i bogati popratni festivalski sadržaj koji će dodatno upotpuniti ljetnu kulturnu ponudu Zagreba.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.