Hrvatski radio

Radio Sljeme

Predstavljen „Program razvoja kulture Grada Zagreba"

19.09.2023.

21:39

Autor: Nevena Saraga

Predstavljanje programa razvoja kulture

Predstavljanje programa razvoja kulture

Foto: Nevena Saraga / Radio Sljeme HRT

Gradski ured za kulturu i civilno društvo organizirao je, u Centru za kulturu Trešnjevka, Javnu tribinu na kojoj je predstavljen „Program razvoja kulture Grada Zagreba 2024. – 2030.“, a prije upućivanja u proceduru javnog savjetovanja u listopadu. Konačni tekst na kraju procesa donosi Gradska skupština.

Dokument je izrađen u suradnji s brojim umjetnicima i kulturnim djelatnicima, a zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da su do sada već dokazali da im je do kulture stalo:


- Gradska uprava proračunom pokazuje do čega joj je stalo, a ja smatram da smo dokazali da nam je stalo do kulture, iako imamo još puno posla. Proračun je 18 posto veći za 2023. nego godinu prije, a 30 posto veći od zadnjega koji je donijela prethodna vlast, kazala je Dolenec, te dodala da je donesen novi kolektivni ugovor koji unaprjeđuje prava zaposlenika i sindikata u kulturi prvi put u sedam godina te kazala da snažno podržava i nezavisnu scenu te da raste kulturna ponuda u svim zagrebačkim kvartovima.


Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Emina Višnić istaknula je da program podupire razvoj stvaralaštva i jačanje kulturne ponude, potiče vidljivost kulture, kulturni turizam, te razvoj kulturne infrastrukture, među kojima se ističe Paromlin:


- Paromlin je najveća investicija ove Gradske uprave, a uvjereni smo da će postati novo okupljalište svih građana Zagreba. Također su nam jako važni objekti koji postoje, tako da smo već duboko zagrabili prema rekonstrukciji Centra za kulturu Novi Zagreb, da konačno završimo dvoranu Narodnog sveučilišta u Dubravi, imamo nedovršen prostor dvorane Jelkovec, sanaciju i obnovu Pogona i Centra mladih Ribnjak, Maksimir, kino Tuškanac i dvoranu Pučkog otvorenog učilišta.


Među ostalim važnim projektima Višnić je dodala i obnovu Kina Europe, nastavak projekta bloka tvornice Badel, te prenamjenu bivšega Kina Kalnik na Črnomercu u društveno kulturni centar, kao i tržnice na Trnju, prostora u Draškovićevoj i bivšoj tvornici Pluto.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.